|

A Hamász a „győzelmét” ünnepli

Megszólaltak a szirénák vasárnap Gázában annak első évfordulóján, hogy rövid, de véres háború kezdődött Izrael és a Gázai övezetet ellenőrző Hamász iszlamista mozgalom között. A szirénák helyi idő szerint 11 óra 20 perckor harsantak fel, amikor egy évvel ezelőtt, 2008. december 27-én az izraeli hadsereg megkezdte az „Öntött ólom” hadművelet első légitámadásait.

A légi és szárazföldi erők offenzívájának az volt a célja, hogy véget vessen a palesztinok onnan intézett rakétatámadásainak izraeli területek ellen.

„Gáza eltökélt akarata győzedelmeskedett, a földjét becsülettel védő ellenállást nem törték meg” – hangoztatta Ahmed Bahar magas rangú Hamász-tisztségviselő egy emlékmű avatásakor. Este a Hamász-kormány feje, Iszmáil Haníje mond tévébeszédet. A megemlékezések egészen január 18-ig tartanak – idén azon a napon ért véget a konfliktus, mindkét fél egyoldalú tűzszünetével. Azóta viszonylagos nyugalom van.

A Hamász hívei már tartottak vasárnap több demonstrációt és egyperces néma megemlékezéseket, bár a terület nagy részén a lakosság nem mutatott érdeklődést az évfordulós események iránt, sőt, egyesek már bírálták is az iszlamista mozgalmat, amiért nem az ő szükségleteik kielégítésével törődik inkább. Mintegy háromezer Hamász-támogató gyűlt össze az övezet északi részén fekvő Dzsebelíja város egyik terén, a szervezet zöld zászlait és olyan családtagok fényképeit tartva a magasba, akik az izraeli offenzívában vesztették életüket.

hamasz

Palesztin adatok szerint mintegy 1400 palesztin halt meg a 22 napos harcokban, köztük mintegy 900 civil, az izraelieknek 13 halottjuk volt. A határ izraeli oldalán húsznál több tüntetőt vettek őrizetbe az izraeli hatóságok – közölte Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő. Haggaj Matar izraeli békeaktivista elmondta, hogy a tüntetők a Gázai övezetbe szerettek volna beutazni, s a földközi-tengeri földsáv több mint három éve tartó izraeli blokádjának feloldását követelték. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vasárnap aggodalmát fejezte ki az egy évvel az izraeli offenzíva után Gázában uralkodó „reménytelenség érzése” miatt és felszólította Izraelt: oldja fel a palesztin terület „elfogadhatatlan” blokádját.

„Ma a Gázában élő 1,5 millió palesztin között, akiknek a fele 18 év alatti, a reménytelenség érzése uralkodik. Sorsuk és az izraeliek jóléte szorosan összefügg” – húzta alá Ban Ki Mun az ENSZ honlapján olvasható közleményében. A világszervezet főtitkára felszólította Izraelt, vessen véget a Gázai övezet elleni blokádnak és könnyítse meg a civil intézmények újjáépítését, a Gázai övezetet ellenőrző Hamászt pedig arra szólította fel, hogy hagyjon fel az erőszakkal.

Forrás: honvedelem.hu

11 hozzászólás “A Hamász a „győzelmét” ünnepli”

  1. hegyaljaihun!

    Az cseppet sem érdekel hogy minek hiszel, sőt még a hsz-edet sem törlöm vagy moderálom, csupán arra akartam rávilágítani hogy rengeteg helyen láttam már hasonló hírből hatalmas vitákat amiknek kb annyi volt a mondanivalójuk amit én is leírtam és teljesen feleslegesen generálta a feszültséget. Sajnálom hogy ez nem jött le a hsz-ből és rögtön nimandozni meg szánalmazni kellett. Én kérek elnézést! Ja és leszögezem nem vagyok zsidó.

  2. Amúgy kiváncsi vagyok, hogy fog működni az Arafat féle szüljük teli Gázát, Izraelt…. féle stratégia, de ha a lakosság fele 18év alatti akkor láthatólag Gázában nem most kezdik a próbálkozást. :)

    Néha úgy értzem MO is hasonó vonalon van csak nálunk nem az arabok szaporák….

  3. Nem zsidózok mert ha ez Lennél akkor érthető lenne a reakció.
    Momentán nem minden zsidó erőszakos telepes. Éppen a nem telepeseken csattan a ostor mindig szinte.
    Ahelyett hogy katonai szemszögű hozzá szólás lenne az első bejegyzés.
    Erre valami palesztin fóbiás hozzá szólásba botlik az ember.
    Mostani hozzászólásodból magyarul beszélő nem magyar lehetel.
    Pozgor, korbúj szláv nyelveken a legnagyobb sértés amit magyarra mondhatnak. Mivel ezekkel a jelzőkkel illeték a elcsatolt területeken a magyarokat jelentésük: hazátlan, nincstelen, hontalan.
    E szavak után mondták ki hogy ősi földjeihez a magyarnak nincs joga.

    Ciszjordániai helyzet meg tanulságos csak a bolond ember akarja a két nép vitás kérdését eldönteni.
    Mind a kettőnek föld kell ,hogy nemzet élhessen. Ez érthető, energiáikat inkább egymás ellen kössék le ,mint a magyar földekre ácsingózzanak.

    Magyar nemzetnek is megvan a gondja ,így a magyar ezen gondolkodjon nem pedig két idegen nép harcán ,mind a kettőnek megvan a saját igaz.

  4. Komolyan mondom spawnnak igaza van nem kell ide ilyen duma.
    Másik helyen meg azt írja,hogy fogjon össze Európa.
    Még a végén kiderül te vagy Koppány vezér 45. ük unokája.
    Megkövetem magam hogy, egyszer beszóltam egy ilyen komment után Molninak.Értem miért cukkolta fel magát.

  5. Végül is a győzelmük kétségtelen: Clausewitz szerint az győzött, aki a területet uralja és a romokon a piros-fehér-zöld-fekete zászló leng! Az új Sztálingrád és Leningrád.

    Példaképük fontos a magyarok számára, hogy mennyire kell ragaszkodni a szülőföldjhöz – akkor is ha elevenen elégetnek fehér foszforral vagy kitépik a szerveidet eladni, ahogy azt a svéd sajtó végre meg merte írni!

  6. Nekem egy észrevételem van csak!
    Az 1400 halottból 900 civil! Ez nagyon rossz arány!
    Ha kicsit megregulázná az ENSZ az Izraelieket érte. Embargóval vagy ilyesmi. Akkor talán jobban figyelnének mire lövünk.
    Ez a Cowboyosdi nem gyere be nekem!