|

Helikopterbalesetek a nagyvilágból

A napokban három helikopter-baleset is történ a világ különböző pontján, közülük sajnos az egyik halálos áldozatokat is követelt.

December harmadikán az Afganisztánban szolgáló lengyel kontingens egyik Mi-24V Hind harci helikoptere nem sokkal a Ghazni reptérről való felszállás után autórotációs kényszerleszállást hajtott végre. A helikopter személyzete illetve utasai közül senki sem sérült meg komolyabban az esemény során, melynek körülményeit még vizsgálják. Ez immáron a második lengyel Hind kényszerleszállás Afganisztánban, az elsőre júliusban került sor, amikor felkelők golyózápora miatt kényszerült földre egy Mi-24V. Az Afganisztáni lengyel kontingens helikopteres gépparkja a két kényszerleszállás után így négy-négy Mi-24V és Mi-17-1V-ből áll.

Mi-24 Hind kötelék a Radomi repnapon (fotó: htka.hu BEARCAT)

Lenygel Mi-24 Hind kötelék a Radomi repnapon (fotó: htka.hu BEARCAT)” ,

Nem csak a lengyel vizsgálóknak lesz munkája helikopteres baleset miatt, ugyanis indiai kollégáiknak is akadt némi munka a napokban. Történt ugyanis, hogy az indiai elnököt, Pratibha Patilt szállitó Mi-8 VVIP helikopter rotorja a Bhubaneshwar repterére való leszállás utáni gurulás közben nekiért a gép számára kijelölt állóhely melletti raktár falának. Szerencsére az incidensben csak a rotorlapátok sérültek meg, a gépen tartózkodó fontos utasok sértetlenek maradtak és mint ha mi sem történt volna folytatták aznapi programjukat. Ez az idei második elnöki helikopterrel előfordult incidens Indiában, az elsőre még februárban került sor, amikor az egyik gép majdnem összeütközött az Air India egyik felszálló repülőgépével.

Az előző két szerencsés kimenetelű balesettel ellentétben a december kilencedikén a japán Nagaszaki partjainál bekövetkezett baleset halálos áldozatokat is követelt. A kiképzési repülés közben lezuhant haditengerészeti SH-60J helikopter fedélzetén tartózkodó háromtagú személyzet közül csak a pilótát tudták kimenteni a vízből. A helikopter roncsát tegnap találták meg, száz méter mélységben. A roncs vízalatti kamerával való átvizsgálásánál megtalálták a személyzet másik két tagja holtestét is.

Japán haditengerészeti SH-60J

Japán haditengerészeti SH-60J ,

2 hozzászólás “Helikopterbalesetek a nagyvilágból”