|

További 1000 lengyel katona Afganisztánba

A Lengyel Védelmi Minisztérium fontolóra vette, hogy 1000 fős csapaterősítést küld Afganisztánba. Lengyelország jelenleg közel 2000 fős kontingenst tart fent a távol-keleti országban. Ez már most is szép létszám, de egy nemrég benyújtott tervezet szerint még 1000 fővel szeretnék megerősíteni.

A NATO legutóbbi konferenciáján Anders Fogh Rasmussen főtitkár többször is kijelentette, hogy erősíteni szeretné a szövetség erejét Afganisztánban, mivel addig szeretne ott maradni, amíg teljesen helyre nem áll a rend. Ez –mármint a rend – egyelőre csak rózsaszín álomként fogható fel, a csapaterősítést viszont teljesen komolyan gondolta. Ráadásul nem csak ő, hanem az afganisztáni amerikai csapatok parancsnoka, Stanley A. McChrystal tábornok is folyamatosan azért lobbizik, hogy az Egyesült Államok és az európai NATO-tagállamok összesen további 40.000 főt küldjenek.

Ehhez járulhatnak hozzá a lengyelek, bár erősen kétséges, hogy valóban ilyen mértékű lenne az erősítés. A lengyel sajtóban megjelent hírek szerint 1000 főnél kevesebb katona utazhat Afganisztánba, viszont a szám még így is magas lesz.

Nem kérdés, hogy a lengyel közvélemény hogyan fogadja majd a hírt. 2001 óta már eddig is 15 katonájuk esett el és több mint 100 sérült meg súlyosabban a hadműveletekben. Ennek fényében a többség erősen ellenzi a csapaterősítést, ami erősen befolyásolhatja a döntést. A végső döntés a miniszterelnök kezében van, aki még elemzi a tervet, tehát még semmi sem dőlt el.

2 hozzászólás “További 1000 lengyel katona Afganisztánba”

  1. Kinek is fontos ez? Ja hogy az usának! Akkor fizesse a csapatok költségét!(felszerelés kiképzés, utaztatás, fenntartás) Nem kis pénzbe kerül és lófaszt nem kapnak érte a résztvevő országok.

  2. Valahol igazad van. Ra adasul erosen ketlem, hogy az Al-Kaida egyaltalan letezik. A legszebb az egeszben, hogy mar Brit es Amcsi parancsnokok szajabol is elhangzott, hogy ezt a haborut csak hadaszatilag megnyerni nem lehet. Megvaltoztatni az Afgan nep gondolkodasat, eletvitelet nem lesz egyszeru, hosszu idot fog igenybe venni.Ha egyaltalan meg lehet.Hatalmas a korrupcio ott, es a legutolso valasztas is szerintem el lett csalva. A tersegben gyakorlatilag 30 eve haboru folyik, kisebb-nagyobb megszakitasokkal. Sot azt hiszem hogy a szovjetek elott is polgar haboru dult oda at.
    Az orszagbol gyakorlatilag teljesen hianyzik minden infrastruktura.
    Mindezt kiepiteni, felepiteni eszmeletlen sokba kerulne. Ki birja ezt anyagilag ezekben az idokben? Hiszen itt is eleg nagy a gebasz.