|

Ismét megtámadták a Maersk Alabama-t

Ha esetleg valaki a címben valamilyen rejtélyes módon nem vette volna észre az „Ismét” szócskát és épp a fejét vakargatja, hogy „Hű de ismerős ez a hajónév!” azt megnyugtatjuk, hogy valóban ismerős lehet, hiszen a Maersk Alabama idén áprilisban már egyszer elszenvedője volt egy sikeres kalóztámadásnak.

De eljött a visszavágó ideje! November 18-án ugyanis a pirátoknak nem volt szerencséjük. Még annyira sem, mint áprilisban. Egyrészt ezúttal úgy tűnik sikeresebb manőverezést mutatott be az amerikai zászló alatt hajózó nagy teknő, másrészt a Maersk azóta vélhetően úgy gondolja nem bízza a dolgot a véletlenre és az Alabama ezúttal fegyveres kísérettel hajózott a nem túl barátságos szomáliai partok mentén. Kénytelen volt, hiszen a kenyai Mombasa-ba tartott.

A hajó legénysége miután észlelte, hogy egy csónak tart feléjük, kitérő manőverekbe kezdett, a fegyveres kíséret pedig eleinte nagy hatótávolságú akusztikai eszközökkel próbálta figyelmeztetni a vélt kalózokat, akik nyilván a fülük botját sem mozgatták erre, hiszen a hírek szerint használatra kerültek a lőfegyverek is, amik ellenben már megfordulásra késztették a közeledő ladikban helyet foglaló 4 főt.

„Örülünk, hogy van hajó, mely képes volt megtenni a megfelelő lépéseket az eltérítés megakadályozása érdekében” – nyilatkozta Bryan Whitman Pentagon szóvivő. Rámutatva, hogy kezd érződni, hogy a hajótársaságok aktívan megosztják egymással a kalóztámadások kivédésére szolgáló leginkább bevált taktikákat – hatékony kitérő manőverek, útvonalak, fegyveres kíséret, stb.

„Egyértelmű, hogy legalább ebben az esetben ezen taktikák némelyikét alkalmazták” – hozzátéve, hogy a térségben állomásozó haderők segítségnyújtása nélkül valósult meg az eset.

Az MV Maersk Alabama elhagyja Mombasa kikötőjét 2009. április 21-én

Az MV Maersk Alabama elhagyja Mombasa kikötőjét 2009. április 21-én ,

5 hozzászólás “Ismét megtámadták a Maersk Alabama-t”

  1. Hehe. Erről eszembe jutott az alábbi vicc:
    A vadász elindul az erdőbe medvére vadászni. Megtalálja a medvét a barlangjában, rálő, de semmi hatása – viszont a medve elkapja és fajtalanságra kényszeríti.
    Másnap a vadász bosszúszomjasan indul vissza, de immáron egy géppuskával. Az eredmény ugyanaz.
    Harmadnap tankkal indul a vadászatra, de a medve szétkapja a tankot, majd mielőtt a szokott módon elégtételt venne a vadászon, megjegyzi neki: „Vadász, vadász… szerintem te sz**ni jársz az erdőbe!”
    Bocsi… :)

  2. Erre a cselekedtre a kalózok részéről nincs mentség! Az távolról sem az, hogy nincs mit enni, és én olyan szegény vagyok, stb! Persze ez nem erről szól már rég, de ha jól emlékszem ilyen indokkal kezdték ezt! Régen a kalózokat akiket elkaptak kivégezték, egy kettővel meg kéne tenni! Hátha elmegy a kedvük a dologtól! De nem merik megtenni, mert az ilyen embereknek is „joguk van” az élethez. Persze ha az eltérített hajó legénysége netán szembe merne szállni velük őket nem érdekelné a másik ember „joga az élethez”, ebben biztos vagyok! Sőt az ő családját zsarolják ugye pénzzel, hogy ha nem kapnak, akkor megölik , stb. Hát igen nem vagyok fajgyűlölő, de az ilyen népség azért nem fog soha kikerülni a most őt nyakig ellepő sz**ból, mert a munkát mégcsak hírből sem ismeri! Csak a másik nyakán tud élősködni! Mint a sorozatos példák mutatják.Mindenkinek szíve joga miként foglal állást a dologban! De ez sem megoldás, amit most tesznek, csak nekik, mert erre hívatkozva emelhetik fel a nyersanyagok árát, amit persze minden követ! Szóval aki védelmébe venné netán „szegény kalózokat” az vegye figyelembe ezt! Ez egy vélemény volt! Lehet vele egyet érteni, és egyet nem érteni!