megtámadott konténerhajó, a Maersk Alabama kapitány Phillips Richard vasárnap estefelé megmenekült fogva tartói karmai közül.">
|

Phillips kapitány megmenekült

A szerda hajnalban megtámadott konténerhajó, a Maersk Alabama kapitány Phillips Richard vasárnap estefelé megmenekült fogva tartói karmai közül.

Korábbi hírek alapján tudni lehetett, hogy a kalóztámadás csak részben volt sikeres, a legénységnek sikerült visszaszereznie a hajót és egy ideig az egyik támadójukat is fogva tartották.

Phillips kapitány azután ajánlotta fel magát túszként a legénysége helyett, hogy a kitérőmanőverek ellenére sem sikerült megakadályozni, hogy a levegőbe lövöldöző kalózok a fedélzetre lépjenek. A történet egy későbbi szakaszában a legénység az elkapott kalózt kívánta volna a kapitányra kicserélni, ám a túszcsere nem volt sikeres, ugyanis a szomáliai haramiák nem engedték el a kapitányt.

Ehelyett a teherhajó mentőcsónakjával igyekeztek túszukkal menekülni, pechükre azonban a csónakban nem nagyon lehetett üzemanyag, így nem jutottak messzire. Így természetesen kelepcébe estek, hiszen az egyik amerikai romboló, a USS Bainbridge (DDG 96) gőzerővel érkezett a helyszínre.

10 napi ellátmánnyal a mentőcsónak fedélzetén a kalózok a kivárásra játszottak. Pontosabban arra, hogy túszukkal valahogy szomáliai földre jussanak, ahol kevésbé kell tartaniuk egy mentőakciótól és hatékonyabban tárgyalhatnak a váltságdíjról. Így a korábbi hírek szerint nem csak egy újabb amerikai hadihajó, nevezetesen a helikopterhordozó USS Boxer indult meg a helyszín felé, hanem a megelőző napok sikeres kalóztámadásaiban elrabolt hajókkal a kalózok is. Társaik menekülését az elrabolt hajókkal és főleg a rajtuk lévő tengerészek pajzsként használatával kívánták volna vélhetően megoldani.

Persze menetközben zajlottak az események: az FBI vezetésével tárgyalásokat folytattak a Bainbridge fedélzetéről a kapitány sorsával kapcsolatban. A szomáliai „úriemberek” 2 millió Dollárt követeltek a kapitány szabadon engedéséért cserébe.

Csütörtök este a kapitány igencsak meglepte fogva tartóit, mikor is sikerült az amúgy 8,5 méteres mentőcsónakból a vízbe vetnie magát. Sajnos a Bainbridge nem tudott időben reagálni a szituációra, így nem tudott közbeavatkozni, így a kalózok el tudták kapni a kapitányt.

A hírek szerint az eset utána szomáliaiak a vízbe dobták az amerikaiak által odajuttatott, az egyezkedéshez használt adóvevőket a miatti aggodalmukban, hogy a kapitányt esetleg valahogy azok segítségével utasítják a hadihajó fedélzetéről. És lehet ez vezetett a vesztükhöz.

Ugorjunk előre vasárnap kora estéig: a kapitány immáron szabad.

A korai sajtóértesülések alapján úgy lehetett tudni, hogy miközben az egyik kalóz a Bainbrige fedélzetén egyezkedett (nem kommunikált dolog, hogy a személyes egyeztetésre mindenképpen sor került volna, avagy a rádiók – legalábbis sajtóértesülések szerinti – hiánya vezetett ide), addig a hadihajó fedélzetéről ementálit csináltak a másik három kalózból, miután a kapitány megint a vízbe tudta vetni magát. Nos, ez így téves információ volt.

Az egyik kalóz valóban a hadihajó fedélzetén tartózkodott, azonban a kapitány nem ugrott másodszor is a vízbe. A pontos értesülések szerint a csónakot szemmel tartó különleges erők (Navy SEAL) mesterlövészei úgy ítélték meg, hogy Phillips élete veszélyben van, ugyanis a kalózok ráfogták gépfegyvereiket. 3 lövés dördült, 3 kalóz esett össze, a kapitány pedig sértetlenül megúszta az esetet. A hadihajón lévő kalóz meg természetesen kellemetlen helyzettel szembesült…


SEAL sniper

A Maersk Alabama egyébként még szombaton érkezett be eredeti úti céljába a kenyai Mombasa-ba. A legénységre 18 katona vigyázott az út során.

Phillips a USS Bainbridge fedélzetén
Phillips Richard (jobbra) biztonságban a USS Bainbridge fedélzetén, Frank Castellano parancsnok társaságában (Nagyítható)

One Response to “Phillips kapitány megmenekült”