|

Megérkezett a második lengyel Hercules

Idén március végén írtunk róla, hogy a Foreign Military Financing (külföldi haditámogatás) program keretében megérkezett az első felújított, modernizált ex-USAF C-130E a lengyelországi Powidz légibázisra. Varsó a program keretében 120 millió dollárért jutott hozzá 5 használt Herculeshez, melyből az utolsó gépét 2010 nyaráig kapják meg elvileg.

A napokban megérkezett a második gép is, ami azonban egy kicsit kilóg a sorból. Ugyanis a németországi Ramstein légibázis utolsó C-130E gépe egy Foreign Military Sales (FMS) lízingszerződés értelmében érkezett lengyel földre és így nem tartozik bele a korábbi beszerzésbe. A 2007 óta Ramstein-ban állomásozó, 1299-es számot viselő gép még november 2-án gurult ki utoljára – legalábbis az USAF színeiben mindenképp – a ramsteini kifutóra, hogy onnan keletebbre költözzék, ahol már nagyon várták. A márciusban érkezett gép ugyanis meglehetősen leterhelt, új üzemeltetője már több mint 1 000 bevetést pakolt bele. Ezen lízingelt gép pont amiatt érkezett a lengyelekhez, hogy elősegítse a lengyel légiszállító kapacitás gyorsabb kiépítését a nagyobb kategóriában. ezzel is hozzájárulva az Afganisztánban állomásozó lengyel csapatok zökkenőmentes utánpótlásának biztosításához.

Szerkesztőtársunk felvételén a Lengyel Légierő akkor még egyetlen C-130E gépe ázik az esőben a 2009-es radomi repnapon

Szerkesztőtársunk felvételén a Lengyel Légierő akkor még egyetlen C-130E gépe ázik az esőben a 2009-es radomi repnapon ,

A hír apropóját adó Hercules távozásával egyébként németországi bázis egy újabb lépést tett a potensebb és legfőképpen olcsóbban üzemeltethető, lényegesen újabb J modellre történő teljes átállás felé.

Ramstein köszönti az első C-130J-t 2009. április 7-én. Az utolsónak távozó E változatnak is hasonló móka jutott osztályrészül.

Ramstein köszönti az első C-130J-t 2009. április 7-én. Az utolsónak távozó E változatnak is hasonló móka jutott osztályrészül. ,