C-130E Helcules típusú szállítógépét a Lengyel Légierő.">
|

Megérkezett Lengyelországba az első Hercules

Kézhezkapta az első felújított és modernizált C-130E Helcules típusú szállítógépét a Lengyel Légierő.

c-130e.jpg
Az „új” amerikai gép a Powidz légibázison (Nagyítható)

Az eseményre március 24-én került sor a Powidz légibázison. Lengyelország 5 Herculest kap az Egyesült Államoktól a Foreign Military Financing (külföldi haditámogatás) program keretében 120 millió dollár értékben. Az összeg magában foglalja a felújítás költségét, a logisztikai támogatást, az alkatrészeket és a személyzet képzését is. Az utolsó gép a tervek szerint 2010 nyarán érkezik a közé-európai országba., ahol 20 évig kívánják őket alkalmazni.

c-130e_közeli.jpg
Odanézz! (Nagyítható)

A típus 17 tonnányi hadianyag, vagy 90 teljesen felszerelt katona szállítására képes. Lengyelország egyébként a spanyol CASA cégtől is vásárolt 10 darab C-295-öst is, az ország komolyan gondolja katonai képességeinek fenntartását, fejlesztését számos közép-/kelet-európai állammal ellentétben…

A típushoz kapcsolódó hír, hogy az amerikai Herculesek átvizsgálása és javítása a végéhez közeledik, a flotta 62 százaléka már újra igát von (illetve reptet). A probléma gyors megoldására azért is volt szükség, mivel az iraki és afganisztáni szállítási feladatokat jelentős részben C-130-asokkal látják el, így a gépek kiesése sok álmatlan éjszakát okozott a logisztikusoknak.

Amikor semmi sem jön össze…