|

És már megint Minot

2007 emlékezetes késő augusztusa óta rájár a rúd a Minot Légibázisra. Úgy tűnik a nukleáris fegyverek kezelésben nagyot hibázott bázis még mindig nem heverte ki a történteket, még mindig nem sikerült az elvárt szintre fejlődnie. Úgy tűnik, hogy a novemberi baki után végrehajtott parancsnokváltás sem hozta meg a kívánt hatást…

Ugyanis jó két évvel az eset után az 5. Bombázó Ezred ismét új parancsnokot kapott. A 2007 novembere óta parancsnoki státuszban lévő Joel S. Westa ezredest a 8. Légierő parancsnoka mentette fel tisztsége alól 2009. október 30-án. Nem, nem történt semmi új Minot-ban és igazából pont emiatt döntöttek az ezredes menesztése mellett, akinek vezetői képességeiben megingott a bizalom.

A felsőbb vezetés arra az álláspontra jutott, hogy Westa parancsnoksága alatt nem változott eléggé a korábbi helyzet és bár a Minot nevéhez kapcsolódó nukleáris jellegű feladatok biztonsága nem kompromittálódott, mégis a vizsgálatok többször adták azt eredményül, hogy a rendkívül szigorú színvonalnak történő megfelelés terén adódtak hiányosságok.

„Ugyan a közelmúlt vizsgálatai során felfedezett hiányosságok nem jelentik azt, hogy nem képesek a feladat végrehajtására, de jelzi a nukleáris szektorban általunk megkövetelt tökéletességtől történő távolodást. Vezetőinknek be kell vezetni és be kell tartatni a színvonalat minden műveleti területen. A nemzet elvárja és nem érdemel kevesebbet.” – mondta a légi harc parancsnokság parancsnoka, William M. Fraser III tábornok.

Felettesei szerint Westa ezredes erre nem volt képes, hiszen sikertelen volt a tökéletességre törekvés kultúrájának helyreállításában, illetve ahogy a vizsgálatok kimutatták, a parancsnoksága alá tartozók körében hiányosságok mutatkoztak a stratégiai feladatra fókuszálás terén, ami az elvárt magas szint alatti teljesítményben ütközött ki. Vélhetően az utolsó cseppeket az jelentette a pohárban, hogy az 1991-es inaktiválása után idén szeptemberben a Minot Légibázison újraaktivált 69. Bombázó Század nem tűnt alkalmasnak nukleáris feladatkörének ellátásra.

Behavazott Buff-ok a Minot-i betonon 2007 januárjában

Behavazott Buff-ok a Minot-i betonon 2007 januárjában ,

„A tökéletesség a színvonal. Továbbra is elvárjuk a szigorú fókuszt, a részletekre ügyelést, a fegyelmet, illetve az alapelvek és magas színvonal iránti elkötelezettséget a nukleáris szektor minden tevékenységével kapcsolatosan.” – nyilatkozta Floyd L. Carpenter vezérőrnagy, a Nyolcadik Légierő parancsnoka.

Az 5. Bombázó Ezred élén a Minot-i rendteremtést a továbbiakban a guami légibázis korábbi parancsnokhelyettese, Douglas Cox ezredes folytathatja.