|

Radart vegyenek!

Habár már biztosnak tűnik a Eurofighter Typhoon Tranche 3A szériájának felszereltsége, a “butított” szériából kihagyott eszközök gyártói változatlanul el kívánják érni, hogy termékeiket megrendelje a négy fejlesztő ország, azzal érvelve, hogy így nagyobb esélye lesz a gépnek az exportpiacon.Ráadásul a gyártókon kívül Németország és Anglia sem elégedett a következő sorozat tudásával.

Múltheti írásunkban az Eurojet konzorcium pedálozását olvashatták Olvasóink, most az egyik lényeges “válsággóc”, a Typhoon radarja a soros.

Eurofighter Typhoon Twilight Takeoff

A Eurofighter GmbH által favorizált, különleges kialakítású CAESAR (Captor AESA Radar) elnevezésű készülék ugyanis jobb, mint a vetélytársak hasonló kategoriájú eszköze. (Legalábbis jobb lenne, ha végre szolgálatba állítanák és lenne vele gyakorlati tapasztalat is…)

Itt még fix antennával

A CAESAR fix antennás változata ,

A Typhoon AESA-antennás radarberendezésének érdekessége, hogy ellenfeleinek elektronikus fázisvezérlésű radarjtól eltérően mozgatható antennával rendelkezik, így sokkal nagyobb a látószöge. A “hagyományos” AESA +/- 70°-os látómezejével ellentétben, a mozgatható antennás készülék 100 fokos tartományban is lát, így a gép síkja mögötti terület sem teljesen holttér számára.

Na ilyen nem lesz egyenlőre a Tranche 3A széria orrában

Lesz-e hasonló a Tranche 3A széria orrában? ,

Mivel jobb riválisainál, így érthető azon törekvés a gyártó részéről, hogy az exportsiker lehetőségét kihasználva próbál meg megrendelést kicsikarni a fejlesztő országoktól. Kérdés, hogy a költségmegszorítások miatt a Tranche 3A-s csomagból kiemelt “szuperradar”-t sikerül-e visszatornászni a listára, avagy bíznak abban, hogy lesz olyan megrendelő, aki gyakorlati tapasztalat hiányában is bevállalja az eszköz megvásárlását.

One Response to “Radart vegyenek!”

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.