|

Eurofighter-tuning

Az európai vadászbombázó erőforrásait szállító Eurojet GmbH aktívan propagálja az üzemeltető országok felé a gépekbe eddig nem igényelt tolóerő-vektoráló rendszert.

Az eddig leszállított erőforrások átalakításával is létre hozható TVN (Thrust Vectoring Nozzles) kialakítás a gyártó szerint számos tekintetben javítana a Eurofighterökön. Azon kívül, hogy még agilisabbá válna a típus, az aerodinamikai kormányzás csökkentésével (vagy bizonyos esetekben kiiktatásával) a gépek sárkányszerkezetének igénybevétele is csökkenne, a légellenállás csökkenésével a fogyasztás is csökkenne, viszont 7%-kal magasabb tolóerő lenne elérhető a szuperszonikus sebességtartományban. A TVN további előnyökkel is kecsegtet, ilyen az aszimmetrikus fegyverterhelés ellensúlyozása, valamint a szükségtelen trimmelés hiányából adódó további légellenállás-csökkenés.

Eurojet EJ200

A TVN program évek óta halad, azonban most beerősített propagandának köszönhetően nagyobb pénzalap átutalását remélik a fejlesztők, így felgyorsulhat a tesztelés és végre továbbléphetnek, repülési teszteket is végrehajtva az eszközzel. A módosított hajtómű beépítéséhez – a gyártó állítása szerint – nem szükséges komolyabban megpiszkálni a gépek sárkányszerkezetét, csupán módosítani kell a digitális kormányvezérlő-rendszeren.

EJ200

A Eurojet vezetői reménye szerint igény esetén már a Eurofighter Typhoon Tranche 3A szériájához tudnák szállítani a TVN-nel felszerelt erőforrásokat.

Video 1 Video 2

One Response to “Eurofighter-tuning”