|

Anglia és Németország igényt tart a modernebb Eurofighterre

Habár mind a négy fejlesztő ország aláírta a Eurofighter Typhoon „butított” harmadik szériájának megrendeléséről szóló szerződést, a megnevezett két állam elégedetlen a felszereltséggel.

Eurofighter Typhoon on ILA

A RAF és a Luftwaffe vezetői is kifogásolták a Tranche 3A verzió felszereltségét, szerintük olyan elemeket hagytak ki a listáról, amiknek egyébként prioritást kellene élvezniük. Habár mindkét ország képviselői aláírták a párizsi légibemutatón azt a nyilatkozatot, amivel lemondtak a CAESAR AESA típusú radarberendezésről, így a CAPTOR mechanikus pásztázású készülék kerül az új Typhoonokba is, igényt tartanának az eszközre az illeszkedő póttartályokkal egyetemben. A két nemzet igényeit látva biztosnak tűnik a Eurofighter további fejlesztése, ezirányú törekvéseiket hangsúlyozták is mindkét nemzet katonai képviselői a Nagy-Britanniában megrendezett RIAT-on.

Neuburgi Eurofighter_Typhoon

A típushoz kapcsolódó hír, hogy szeptembertől a Luftwaffe Eurofighterei veszik át a csah Gripenektől a Balti államok légvédelmét. A két hónapig tartó kiküldetés alatt a gépek litvániai Siauliai bázison fognak állomásozni, innen látják majd el a készültséget.