|

India könnyű harckocsikkal és a Javelin anti-tank rakétákkal szemez

Az indiai beszerzések legújabb fordulóiból nem csak a légierő és a haditengerészet profitál, hanem a szárazföldi haderő is. Legújabb híresztelések szerint India 300 könnyű harckocsit szeretne beszerezni, illetve igencsak tetszik nekik az FGM-148 Javelin anti-tank rakéta is

Talán kezdjük a könnyű harckocsikkal! A rendelkezésre álló igencsak szűkös információk alapján a hadsereg illetékesei előtt mintegy 200 kerekes és 100 lánctalpas könnyű harcjármű lebeg, melyek sokkal ideálisabbak lennének a magashegyi, ingoványos, vagy városi (jellegű) környezetben, mint behemót társaik. Mindemellett logisztikai vonatkozásaik is kedvezőbbek: könnyebb szállíthatóságuk végett gyorsabban átdobhatóak a kívánt területre.

Természetesen kérdés, hogy ezen járműveket fel akarják-e ruházni komolyabb „konzervnyitó” képességgel, azaz cél-e a komolyabb harckocsik leküzdésének képessége. Ha igen, akkor az némiképp redukálja a választási lehetőséget, lévén a járműnek képesnek kell lennie legalább 105 mm-es löveg hordozására. Ellenben ha a fő feladatkörökhöz elegendő a kisebb ütőerő, akkor igen-igen széles kínálatból válogathatnak, lévén a könnyű harckocsi piacon meglehetősen sok potens gép található számos nemzet kínálatában. Az idő majd eldönti persze, hogy az elvárások között szerepel-e a kiemelkedő tűzerő, avagy a járművek nagy része gépágyúkkal, míg egy kisebb részük 105 mm-es löveggel vagy anti-tank rakétákkal lesz-e felszerelve.

Egyelőre egyébként mi magunk is csak találgatunk, hiszen még még arról sincs infó, hogy lesz-e tender, avagy csak bejelentik, hogy ilyen és ilyen járműveket vettek. Persze nyilván vannak típusok, amik India kapcsán egyből felvillannak az ember szeme előtt. Lánctalpas vonalon például ilyen az orosz BMP-3M, vagy annak a BMP-4 néven futó, egyik újabb változata. Ezt indokolja egyrészt a régi kapcsolat (a mostanában érezhető némi viszonyromlás ide-oda), illetve az is, hogy India számára nem lenne teljesen ismeretlen a BMP járműcsalád, hiszen mind a BMP-1, mind pedig a BMP-2 megtalálható az arzenálban, így elképzelhető, hogy a meglehetős exportsikereknek örvendő BMP-3(M)-re egy újabb megrendelőt találhat Moszkva.

Ez persze csak az egyik lehetőség. Számításba jöhet még például a BAE Systems Hägglunds CV90-ese is, melyből az idei év elején az 1 000. legyártott gépet. A 30 mm-es gépágyún át a 120 mm-es harckocsi lövegig többféle kiépítésben megvalósítható CV90 is esélyese lehet akár egy tendernek.

httpv://www.youtube.com/watch?v=i8PzFICkVSU

Figyelembe véve Indiának Washington felé kacsingatását, erős fenntartásokkal, de megemlíthetnénk a Stingray könnyű harckocsit is. Erős fenntartásokkal, hiszen a kifejezetten exportpiacra szánt, a 80-as évek második felében kifejlesztett, 105 mm-es löveggel felszerelt Stingray egyetlen rendszeresítője Tájföld, akiknek Washington 1988 – 1990 között szállította le a a megrendelt 100 harckocsit, ami azért elég rég volt…

httpv://www.youtube.com/watch?v=zrw20j0ga6Q

Ugyanakkor személy szerint az Egyesült Államok vonatkozásában inkább a kerekes harcjárművet, a Stryker-t tudjuk elképzelni, mint reális lehetőséget. Ha kell a tankvadász szerepkör, akkor mondjuk a Stryker Mobile Gun System változat is nevezhet. Tankvadász és kerekes harcjármű vonalon mindenképpen említést éremel még a 105 mm-es Oto Melara löveggel szerelt, olasz B1 Centauro is.

2000 - 2002 között az USA 16 Centauro-t lízingelt tanulmányozás végett. Eredmény? Stryker MGS

2000 – 2002 között az USA 16 Centauro-t lízingelt tanulmányozás végett. Eredmény? Stryker MGS ,

De talán a tervezett beszerzéssel kapcsolatos újabb, remélhetően már információ gazdagabb hírek befutásáig tegyük most félre ezt a témát és váltsunk át a kissé biztosabbnak tűnő anti-tank rakétabeszerzésre.

Egyesek biztosan felkapják a fejüket, hogy miért akar India Javelin-t beszerezni, mikor nem is olyan régen, a nyáron állt hadrendbe jó két évtizednyi fejlesztés után saját fejlesztésű anti-tank rendszerük, a Nag. A Kobra, amit egy időben még az élőerő által is hordozható Milan leváltójaként is kezeltek.

Azonban a Nag végül a szárazföldi harcjárművek, illetve helikopterek fegyverzetébe lesz integrálva a dolgok jelenlegi állása szerint, éppen ezért a Milan M2 helyett valami mást kéne beszerezni. Ilyen célzattal vizsgálja az indiai haderő az amerikai Javelin-t, mely ha megfelelőnek tűnik az indiai szárazföldi erők számára, akkor vélhetően tendereztetés nélkül, kormányközi megegyezés keretén belül kívánják nyélbe ütni a dolgot.

httpv://www.youtube.com/watch?v=SUrSh8drGMA

Konkrétumok még ez esetben sem ismertek, azonban az amerikai források által megnevezgetett, akár több száz millió Dollár értékű beszerzés nagyobb volumenű rendelést feltételez. Egy-egy Javelin rakéta ára nagyságrendileg 80 000 Dollár, míg a többször is használható kereső és célzórendszeré 125 000 Dollár körül mozog valahol.

httpv://www.youtube.com/watch?v=eVyRhixXcLg

One Response to “India könnyű harckocsikkal és a Javelin anti-tank rakétákkal szemez”