HTKA – Haditechnikai Kerekasztal

Franciaország a dobogó közelében

Franciaország a világ 4. legnagyobb fegyver-exportőre –legalábbis ez derült ki abból a tanulmányból, melyet a francia parlament részére adtak ki nemrég. De mit is takar ez?

Az elmúlt egy évben 6,58 milliárd € ( cirka 9,5 milliárd $) bevételt könyvelhettek el, ez pedig 13 százalékkal több, mint az ezt megelőző idényben. Az exportnak nagy lökést adtak az A330 tankerre és a különféle helikoptertípusokra leadott nagyobb összegű megrendelések. De nem szabad elfelejteni a FREMM-osztályú fregattok sikerét sem, jelenleg is folynak a tárgyalások például Szaúd-Arábiával is hajók eladásáról. Az érdeklődés ugyanis ezen termékek iránt jelentősen nőtt, és az optimistább számítások szerint nem fog nagyobb mértékben csökkenni, bár a gazdasági válság keresztbe tehet itt is.

„A külföldi eladásokból befolyt bevételek alapján Franciaország jelenleg a negyedik helyet foglalja el a világranglistán”, közölte Laurent Teisseire, a francia Védelmi Minisztérium szóvivője egy konferencián. „Egy évvel ezelőtt még a negyedik hely megtartása is kérdéses volt, sőt egy ideig vissza is csúsztunk az ötödik helyre. Akkor azért küzdöttünk, hogy ne essünk vissza. Párizs most már pozíciójának megerősítésére törekszik.” – tette hozzá Teisseire.

Az utóbbi időben az exportmegrendelések körüli eljárások megreformálásával próbálták elérni a fellendülést, ami, mint láthatjuk, sikerült is.

A listát egyébként- nem meglepő módon- az Egyesült Államok vezeti, 52,3 %-os részesedésével. Őt követi Nagy-Britannia 13,7, majd Oroszország 8,2 százalékkal. Franciaország jelen állás szerint az összes ilyen irányú bevétel 7,7 %-át zsebeli be. Az ötödik helyen Izrael található, a maga 5 százalékával. Ebből könnyen kiszámítható, hogy a világ összes többi országa a maradék 13,1 százalékon osztozik…

„Az Európai Unió tagállamai egyre jobban próbálják központosítani és kontrollálni a külföldi fegyvereladásokat, így maximalizálva a bevételeket.”- mondta Teisseire.

Franciaország hosszú távú célja jelenleg az, hogy elérje az évi 10 milliárd €-s bevételt, vagyis hogy beérje Nagy-Britanniát.

Érdekesség, hogy az exportbevételek 57%-a repülő eszközök eladásából származik. A megnevezett termékek között található az NH90, az A330 MRTT, a Rafale, az EC725 valamint a Tiger. A vásárlók táborát erősíti többek között Ausztrália, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok is. A legutóbbi megrendelést talán a Rafale tudhatja majd magáénak, vagyis a brazíliai F-X2 tender elnyerését.
Földrajzi tekintetben a következő képen alakultak a dolgok: az utóbbi évtizedekkel ellentétben a közel-keleti eladások száma csökkent, az afrikai és ázsiai vásárlások száma azonban nőtt.

Összességében elmondhatjuk, hogy a franciák sikeresen helyt állnak, és jól haladnak. Azonban ahhoz, hogy megőrizhessék pozíciójukat, meg kell nyerniük a nagyobb tendereket is. Ez alatt főleg az MMRCA érthető…

Exit mobile version