|

Franciaország a dobogó közelében

Franciaország a világ 4. legnagyobb fegyver-exportőre –legalábbis ez derült ki abból a tanulmányból, melyet a francia parlament részére adtak ki nemrég. De mit is takar ez?

Az elmúlt egy évben 6,58 milliárd € ( cirka 9,5 milliárd $) bevételt könyvelhettek el, ez pedig 13 százalékkal több, mint az ezt megelőző idényben. Az exportnak nagy lökést adtak az A330 tankerre és a különféle helikoptertípusokra leadott nagyobb összegű megrendelések. De nem szabad elfelejteni a FREMM-osztályú fregattok sikerét sem, jelenleg is folynak a tárgyalások például Szaúd-Arábiával is hajók eladásáról. Az érdeklődés ugyanis ezen termékek iránt jelentősen nőtt, és az optimistább számítások szerint nem fog nagyobb mértékben csökkenni, bár a gazdasági válság keresztbe tehet itt is.

Rafale-094001.jpg

„A külföldi eladásokból befolyt bevételek alapján Franciaország jelenleg a negyedik helyet foglalja el a világranglistán”, közölte Laurent Teisseire, a francia Védelmi Minisztérium szóvivője egy konferencián. „Egy évvel ezelőtt még a negyedik hely megtartása is kérdéses volt, sőt egy ideig vissza is csúsztunk az ötödik helyre. Akkor azért küzdöttünk, hogy ne essünk vissza. Párizs most már pozíciójának megerősítésére törekszik.” – tette hozzá Teisseire.

Az utóbbi időben az exportmegrendelések körüli eljárások megreformálásával próbálták elérni a fellendülést, ami, mint láthatjuk, sikerült is.

A listát egyébként- nem meglepő módon- az Egyesült Államok vezeti, 52,3 %-os részesedésével. Őt követi Nagy-Britannia 13,7, majd Oroszország 8,2 százalékkal. Franciaország jelen állás szerint az összes ilyen irányú bevétel 7,7 %-át zsebeli be. Az ötödik helyen Izrael található, a maga 5 százalékával. Ebből könnyen kiszámítható, hogy a világ összes többi országa a maradék 13,1 százalékon osztozik…

„Az Európai Unió tagállamai egyre jobban próbálják központosítani és kontrollálni a külföldi fegyvereladásokat, így maximalizálva a bevételeket.”- mondta Teisseire.

Franciaország hosszú távú célja jelenleg az, hogy elérje az évi 10 milliárd €-s bevételt, vagyis hogy beérje Nagy-Britanniát.

EC725-094001

Érdekesség, hogy az exportbevételek 57%-a repülő eszközök eladásából származik. A megnevezett termékek között található az NH90, az A330 MRTT, a Rafale, az EC725 valamint a Tiger. A vásárlók táborát erősíti többek között Ausztrália, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok is. A legutóbbi megrendelést talán a Rafale tudhatja majd magáénak, vagyis a brazíliai F-X2 tender elnyerését.
Földrajzi tekintetben a következő képen alakultak a dolgok: az utóbbi évtizedekkel ellentétben a közel-keleti eladások száma csökkent, az afrikai és ázsiai vásárlások száma azonban nőtt.

Összességében elmondhatjuk, hogy a franciák sikeresen helyt állnak, és jól haladnak. Azonban ahhoz, hogy megőrizhessék pozíciójukat, meg kell nyerniük a nagyobb tendereket is. Ez alatt főleg az MMRCA érthető…

10 hozzászólás “Franciaország a dobogó közelében”

  1. Az angolokon en is kicsit meghokkentem hogy mit is gyartottak sajat maguk az elmult par evben de semmi extra nem jutott eszembe.
    Ha jol emlexem akkor talan a Lightning volt talan az utolso amit egeszeben ok gyartottak de azota semmi.
    Kina meg szerintem nem reklamozza magat annyira inkabb ugyvannak vele hogy ok tudjak hogy hanyadikak es addig jo amig nem tunnek ki a tobbiek kozzul,mert addig senkinek nem szur szemet.