|

Visszatérés Afganisztánba

Úgy véljük 2009. szeptember 21-e vélhetően egyes tálib körökben nyugtalanságot okozhatott. Hogy miért? Nos, visszatért Afganisztánba az NZ SAS, vagy ha jobban tetszik a New Zealand Special Air Service. Az új-zélandi elit alakulat katonái 2001 vége és 2005 novembere között teljesített 3 kiküldetésük után ismételten kifejezett amerikai kérésre érkeztek vissza a nem kifejezetten stabil régióba.

Washington többször igyekezett már Wellingtont meggyőzni, hogy fokozza afganisztáni jelenlétét, – 2002 óta 140 új-zélandi katona tartózkodik Bamyan tartományban, akiket 3-5 éven belül ki akarnak vonni – illetve kiemelten kérte a nemzetközi porondon is elismert elit alakulatának visszatértét.

Utóbbira, ugyan vitákkal övezve, de végül csak rábólintott az új-zélandi vezetés, hiszen a múlt héten az NZ SAS 71 fős különítménye érkezett a térségbe, hogy megkezdje az országa által vállat, állítólag 18 hónapos kiküldetés első 6 hónapos turnusát.

Az új-zélandi elit alakulatok pontos tevékenységéről nem sokat lehet tudni, azt leszámítva, hogy korábbi kiküldetéseik során nagy kockázati faktorral bíró, esetenként több hetes mélységi felderítés illetve őrjáratozás szerepelt a feladataik között. Bár sebesültjeik voltak, egyetlen NZ SAS katona sem vesztette életét az afganisztáni bevetéseik alatt.

httpv://www.youtube.com/watch?v=oZt9b6tGCKU

Az elit alakulat visszatérésével kapcsolatban John Key, új-zélandi miniszterelnök úgy vélekedik, hogy bár sokan ellenezték az ötletet, mégis a kormányzat úgy véli, hogy ez volt a helyes döntés, továbbá az afganisztáni választások tisztaságával kapcsolatos aggályok ellenére továbbra is támogatják Hamid Karzai elnököt.