|

Lezuhant egy izraeli F-16-os

Gyakorló bevetés közben, egyelőre ismeretlen okokból szeptember 13-án, vasárnap, Hebron közelében a földbe csapódót az izraeli légierő egyik F-16A gépe, pilótafülkéjében az első izraeli űrhajós, a Columbia űrsikló 2003-as tragédiájában életét vesztett Ilan Ramon fiával. A 20 éves Assaf Ramon hadnagynak nem sikerült katapultálnia.

Assaf Ramon 2006-ban jelentkezett a légierőhöz, hogy apja nyomdokaiba léphessen. (Ilan Ramon volt azon 8 pilóta egyike, akik 1981. júniusában behatolván Irak légterébe csapást mértek az osiraki reaktorra) 2009. júniusi, osztályelsőként történt avatása óta a vasárnapi volt a fiatal hadnagy 47., egyben sajnos utolsó gyakorló repülése is. A baleset okait egyelőre vizsgálják, amit nehezít a roncsok állítólagos nagy területen, egy bizonyos P’nei Chever település közelében történt szétszóródása. Egy szemtanú állítása szerint a pilóta megpróbálhatott katapultálni.

Assaf Ramon 2004 januárjában a texasi Clear Lake City-ben, apja fényképe előtt. Megjegyezzük, hogy az izraeli média 2009. márciusi tudósítása szerint Assaf a kiképzése során már került vészhelyzetbe, mikor is gépe hajtóműve leállt. Az eset időpontját meg nem adó tudósításból kiderül, hogy kiképzője utasításai alapján sikeren tette le a gépet.

Assaf Ramon 2004 januárjában a texasi Clear Lake City-ben, apja fényképe előtt. Megjegyezzük, hogy az izraeli média 2009. márciusi tudósítása szerint Assaf a kiképzése során már került vészhelyzetbe, mikor is gépe hajtóműve leállt. Az eset időpontját meg nem adó tudósításból kiderül, hogy kiképzője utasításai alapján sikeren tette le a gépet. ,

Mindenesetre egyelőre az összes gyakorló repülést beszüntették az izraeli F-16-osokon.