|

Bővül a Sokol család

A nemrégiben részvényeinek túlnyomó részétől megszabadított PZL Swidnik a napokban bemutatta a W-3 Sokol legújabb változatait. Az új helikopterek ugyan jelentős hasonlóságot mutatnak elődjükkel, ám sok újítást is tartalmaznak, főleg képességeikben, illetve felszereltségüket illetően.

A Sokol-2 például ötlapátos főrotort és négylapátos farokrotort, új reduktort és ún. „üveg” pilótafülkét (glass cockpit) kapott, multifunkciós kijelzőkkel. A meghajtásról vagy az LHTEC T800, vagy a Turbomeca Ardiden erőforrások gondoskodhatnak, ezáltal a teljesítmény is jelentősen megnövekedett.

Sokol-2A maximális felszállótömeg 7000 kg, a hasznos teher 2700 kg lehet. 280 km/h-s utazósebességgel a hatótávolság 870 km.

Az új Sokol változatra felszerelhetők lesznek különféle nem irányítható rakéták és gépágyú-konténerek is, de képes lesz különleges erők célba juttatására és közvetlen támogatására, elektronikus hadviselésre, tengeri őrjáratozásra és hajók, illetve tengeralattjárók elleni harcra is. Ez utóbbi feladatokat két torpedóval vagy hajók elleni rakétákkal láthatja majd el. A nyilvánosságra hozott számítógépes grafikák alapján a pilótafülke fölé egy FLIR tornyot is beépítenek majd, mely az éjszakai feladatok ellátására is képessé teszi a típust.

A berepülési program várhatóan 2011 környékén fog elkezdődni. A gyártó szerint a régebbi Sokol példányok könnyen átépíthetőek lesznek az új változatra.

SW-5

A W-3 alapozva a PZL Swidnik egy másik helikoptert is piacra szeretne dobni. A jelenleg még csak tervezőasztalon létező SW-5 maximális felszállótömege 7500 kg lesz. Futóműveit behúzhatóra tervezik, és ellátják majd egy törzsvégi rámpával is, a könnyebb ki- és berakodás céljából. 3200 kg hasznos teher szállítására lesz majd lehetőség, 318km/h-s maximális és 303km/h-s utazósebesség mellet 925 km lesz a hatótávolság.

Az SW-5 változat konfigurációtól függően 14 katona vagy kilenc hordágy szállítására lesz képes, ez utóbbi főleg kutató-mentő bevetéseken lesz hasznos.