|

Szövetséges légicsapás semmisített meg egy brit helikoptert

A britek elvesztettek egy CH-47 Chinook szállítóhelikoptert Afganisztánban, miután egy kényszerleszállást követően egy NATO vadászbombázó által leoldott lézerirányítású bomba megsemmisítette a gépet. Az eset során senki sem sérült meg.

CH-47 Chinook Royal Netherlands Air Force

A Chinook kényszerleszállását egy kézifegyverekből leadott lövéssorozat tette szükségessé. A gép egy speciális egységet tett ki a műveleti területre, majd miután felszállt tűz alá vették a tálibok. A találatok következtében a hajtómű ereje csökkent, így a személyzet a kényszerleszállás mellett döntött, amit további 500 méternyi repülés után egy alkalmas helyen sikeresen végre is hajtottak. A kényszerleszállt gép négyfős személyzetét a géppár másik tagja a fedélzetére vette, majd miután mindenki biztonságos távolságra került a helyszíntől, rádión légicsapást kértek a területre, hogy a Chinook ne kerülhessen a tálibok kezére. A GBU-12 Paveway II-es pontosan célba talált, így a helikopternek nem túl sok hasznát veszik most már a tálibok.

CH-47 Chinook

Az angolok közel 30 Chinookkal rendelkeznek, ebből 10-13 állomásozik Afganisztán területén. A baleset után újabb tandemrotorost igényeltek a kiküldetésben lévő katonák megsegítésére, de ezidáig komoly előrelépés nem történt az ügyben.