|

Magyar és ománi vegyvédelmi beszerzés

No nem közös, csak azonos rendszert rendeltek meg idén mind az ománi, mind pedig a hazai vegyvédelmi alakulatok részére. Ez pedig nem más, mint a tisztítóberendezéseiről elhíresült, német KÄRCHER-hez tartozó KÄRCHER Futuretech DECOCONTAIN 3000 GDS megoldása.

A konténeres kialakítású, nagy teljesítményű rendszer széles időjárási körülmények között, akár szimultán bevethető NBC dekontaminációs eszköztárt vonultat fel. Teljesítményét tekintve nagyjából az alábbiakhoz képes hátteret biztosítani óránként:

– akár 120 fő
– akár 12 harckocsi, vagy 20 egyéb gépjármű
– 20 – 30 szettnyi ruházat
– maximum 1 800 m2-nyi terület

Jármű dekontaminálás

Jármű dekontaminálás ,

Mint említve lett ezen műveleteket lehet párhuzamosítani is ha arról van szó. Ezen felül rendelkezik egy integrált, 3 köbméteres víztartállyal is, melyben megoldott az ivóvíz tárolása avagy szállítása. Ez egyben autonóm működést is lehetővé tesz az értelemszerűen mobil platformra helyezhető rendszernek.

A sajtónyilatkozat alapján mind a magyar, mind pedig az ománi (Hon)Védelmi Minisztérium 2 darab rendszert vásárolt meg. Az arab ország esetében ezek elvileg 6×6-os kerékképletű MAN platformra kerülnek majd, de hogy nálunk mire, arról nem szól a fáma. Amit tudni lehet, az az, hogy mi március végén, az omániak a közelmúltban, konkrétan június végén adták le a rendelést. Annyit lehet tudni, hogy Omán novemberben kapja meg az új rendszereit.

DECOCONTAIN-3000-GDS rendszer itt épp Iveco platformon

DECOCONTAIN-3000-GDS rendszer itt épp Iveco platformon ,

Az új dekontaminációs rendszereit, melyhez új dekontamináló ágenseket is vásárolt, vélhetőleg teljesen vagy részben leváltva ezzel a korábban rendszeresített anyagokat. Mind a magyar, mind pedig az ománi csomaghoz az RDS 2000 (nukleáris), BDS 2000 (biológiai) és a nem vízbázisú GDS 2000 (kémiai) elnevezésű dekontamináló anyagok dukálnak.

A beszerzés anyagi vonzatártól sajnos nem szólt a fáma.