|

Pilótahiba okozta a lopakodó lezuhanását

Pilótahiba okozta a Lockheed Martin tesztpilótájának életébe kerülő katasztrófát, melynek során az USAF elvesztett egy F-22-est is.

Az F-22A Raptor egyik példánya március 25-én zuhant le az Edwards bázis közelében, a dél-kaliforniai sivatagban. A 49 éves David Cooley az USAF nyugalmazott és a LM tesztpilótája volt.

Lockheed Martin F-22A Raptor

A befejeződött vizsgálat megállapította, hogy a tesztpilóta nagy megterheléssel járó manőverbe kezdett, melynek során elvesztette az irányítást a Raptor felett. A gép pilótája (az előzetes hírekkel ellentétben) katapultált, azonban a nagy sebesség (1.3 Mach) miatt szinte azonnal az életét vesztette. Cooley 1188 méter magasságban, 1,49 másodperccel a becsapódás előtt hagyta el a gépet. A gép földbe csapódása 6,1 méteres krátert ütött a talajban. Az USAF kiemelte, hogy a gép minden rendszere rendben működött, ezek nem járultak hozzá a katasztrófa bekövetkeztéhez.

F-22A Raptor

A típusból eddig három vesztett harcot a gravitációval szemben, a múltkori eset előtt, 2004. december 20-án csapódott a földbe egy szériagép, de 1992-ben az egyik prototípus is lezuhant. Mindkét baleset az elektronikus kormányvezérlő-rendszer hibája miatt történt.

Az F-22-es Raptornak nincs kétüléses kiképzőváltozata, más típusokon és szimulátoron készülnek fel a csúcsragadozó megülésére a pilóták. A módszert sokan ellenezték, de a Légierőn mégis keresztülvitték a technikai fejlettségre hivatkozva.

httpv://www.youtube.com/watch?v=JTK3zeFRLO8