|

„Nagyvasak” légi rodeója

Több mint 2500 katona részvételével megkezdődött az Air Mobility Rodeo 2009 a McChord légibázison. A július 24-ig tartó rendezvény keretében az Egyesült Államok Légi Szállítási Parancsnokságának szervezésében több ország légi szállító egységei mérik össze erejüket.

Az Air Mobility Rodeo fél évszázados hagyományokkal rendelkezik. Az első hasonló versenyt 1956-ban rendezték meg, majd 1962-ben CARP Rodeo néven kezdődött el az igazán nagy volumenű versengés. A CARP 1964-ig minden évben megrendezésre került, majd szünet következett. 1969 és 1972 között a Combat Airlift Competition került megrendezésre, ezt pedig 1979-től 1986-ig a Volant Rodeo követte, melynek érdekessége, hogy kétszer (1982-ben és 1984-ben) olasz egység nyerte.
1987-ben, 1989-ben és 1990-ben Airlift Rodeo névre hallgatott az esemény. 1992-től nevezik Air Mobility Rodeo-nak, mely 2000-ig kétévente volt, majd 2005-ben, legutóbb pedig 2007-ben. A két évvel ezelőtti győztes a 60. AMW (Légi Szállító Ezred) volt.

A Wyoming-i ANG kötelékébe tartozó 153. AW C-130 Hercules gépe landol a McChord AFB-n, július 18-án

A Wyoming-i ANG kötelékébe tartozó 153. AW C-130 Hercules gépe landol a McChord AFB-n, július 18-án

A versenyen több mint 40 repülőgép vesz részt az USAF, az USMC, a Légi Nemzeti Gárda, Belgium, Németország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Malajzia, Izrael, Dél-Korea és Törökország légierejének állományából, valamint egyes országok megfigyelőként vannak jelen.
A gépek között található légi-utántöltő, könnyű, közepes és nehéz szállító, légtérellenőrző, kiképző és különleges egységeket támogató is.

A 314. AW C-130J Hercules gépe a 2007-es Air Mobility Rodeo-n

A 314. AW C-130J Hercules gépe a 2007-es Air Mobility Rodeo-n

A versenyt a helyszínen szemléli meg Arthur Lichte tábornok, az AMC parancsnoka, Brooks Bash vezérőrnagy, az AMC küldetésszervezési parancsnoka, aki egyben az idei rodeó parancsnoka is, valamint Doug Richardson, a bázis melletti Lakewood város polgármestere.

„A helyi lakosok örülnek, hogy ismét e bázison került sor a rendezvényre. Büszkék vagyunk, hogy ismét mi lehetünk a vendéglátók”- nyilatkozta Richardson. „A verseny idén is rendkívül figyelemre méltó lesz, arról tanúskodhatom!”.

Brooks Bash vezérőrnagy köszönti a Spanyol Légierő csapatát július 13-án

Brooks Bash vezérőrnagy köszönti a Spanyol Légierő csapatát július 13-án

A csapatok egy része már múlt héten megérkezett a bázisra. Főleg a külföldiek jöttek előbb, az Egyesült Államokban állomásozó résztvevő egységek legtöbbje a verseny kezdete előtt egy nappal, július 18-án települt át.

A feladatok a következők lesznek:
• minél rövidebb távon való leszállás, majd kirakodás járó hajtóművekkel;
• minél gyorsabb evakuáció és felszállás;
• sebesültek evakuációja;
• biztonsági erők részére egy akadálypálya;
• a gépek üzemanyaggal való minél gyorsabb feltöltése, földi kiszolgálók számára

A 2001. szeptemberi események óta a fő téma itt is a globális terrorizmus elleni harc.

A rodeó során a különböző nemzetek katonái nem csak versenyeznek egymással, hanem tapasztalatokat is cserélnek, megismerkednek a másik fél technikájával, gépeivel, valamint hasznos trükköket leshetnek el egymástól. Így minden résztvevő tanul valamit az ott töltött idő alatt.

A Charleston AFB-n működő 437. AW egyik gépének legénységét üdvözlik a McChord AFB betonján,   július 18-án

A Charleston AFB-n működő 437. AW egyik gépének legénységét üdvözlik a McChord AFB betonján, július 18-án

„A szövetséges nemzeteink csapatainak részvétele nemzetközi rendezvénnyé avanzsálja az Air Mobility Rodeo-t. Ez jelzi igazán az eddigi erőfeszítéseinket.”- mondta Lichte tábornok.

A tábornokok szeme pedig rajta lesz minden csapaton. Értékelik teljesítményüket, majd az összegzés után kihirdetik a győzteseket.

„16 darab trófea kerül kiosztásra, de igazából, aki a versenyen részt vesz, az már győztesnek mondhatja magát. Erről szól a Rodeo.”