|

Lezuhant egy angol Tornado Afganisztánban

Ahogy hazánkban a szombati viharban a kicsavart fák, leszakadt ágak, úgy hullanak mostanában Afganisztánban a repülőeszközök is. Volt „szerencsénk” az elmúlt három nap folyamán több halálos baleset hírét továbbítani, most egy kevésbé elszomorító esemény következik.

Visszajáró Olvasóink ma már találkozhattak egy Tonadós hírrel, az egy kissé örömtelibb információkat tartalmazott.

Panavia Tornado GR4

A brit Királyi Légierő Panavia konzorcium által gyártott egyik Tornado GR4 földfelszíni csapásmérésre felkészített repülőgépe a mai napon a Kandahar repteréről történő felszállás közben csapódott a földnek. A személyzet mindkét tagja sikeres katapultálást hajtott végre és kisebb sérülésekkel megúszta az esetet. A baleset a korai órákban történt, amikor a gép őrjáratozásra indult, hogy adott esetben segítséget nyújtson a földi csapatoknak.

Paveway IV egy Tornado GR4-en

Paveway IV egy Tornado GR4-en ,

Az elmúlt napokban ez már a sokadik gépveszteség, szerdán egy pakisztáni F-16-os vált szárnyaszegetté, pénteken egy Strike Eagle-t veszített el az USAF, tegnap egy kínai vadászbombázó zuhant le, valamint több forgószárnyas is megsemmisült a közelmúltban.

Panavia Tornado F3

Panavia Tornado F3

A RAF a mai esettel egy hónapon belül két Tornado típusú repülőgépét vesztette el, július másodikán egy F3-as repült hegyoldalnak.

A Panavia Tornado csapásmérő verziójáról itt, légvédelmi vadász variánsáról pedig itt olvashatsz.