|

Újabb halálos baleset, ezúttal egy helikopter veszett oda – UPDATED

A tegnapi napot nem úsztuk meg egy darab halálos balesettel, a kínai vadászbombázó lezuhanása mellett sajnos egy NATO-helikopter is leesett az égboltról. A forgószárnyas Dél-Afganisztán legnagyobb katonai bázisán semmisült meg, az esetnek a jelentések szerint 15 halálos áldozata van.

A heli civil lajstromjelű, orosz gyártmányú Mi-8-as volt, melynek a fedélzetén maximálisan elhelyezhető 24 fő helyett csak 20 utazott. A baleset túlélői a háromfős személyzeten kívül két utas. A szerencsétlenség felszállás közben történt, a jelek szerint nem tűzeset okozta a gép lezuhanását. Az esetről, melynek kivizsgálását természetesen szakértők bevonásával elkezdték, még nem derült ki semmilyen egyéb konkrét információ.

A baleset halálos áldozatainak száma 16 főre emelkedett, az egyik túlélő a kórházban belehalt sérüléseibe, az még nem tisztázott, hogy a személyzet tagja volt-e, vagy csak utas.

Egy civil tulajdonú Mi-8-as felszállása

Egy civil tulajdonú Mi-8-as felszállása ,

Nem ez volt az első helikopterbaleset a közelmúltban, múlthéten egy amerikai gyártású forgószárnyas dobta be a törülközőt és kellett vele kényszerleszállást végrehajtani. Hivatalos tájékoztatás szerint nem ellenséges tűz okozta a vészhelyzetet. Szintén az elmúlt héten semmisült meg egy orosz helikopter: a Mi-6-os megsemmisülését, 6 civil utas és egy afgán kisgyerek halálát okozó esetet tálib fegyveresek össztüze okozta. Az esetet kiváltó okok között van az a koalíciós légicsapás is, ami 35 milicista halálát okozta, így a bosszú által vezérelve tüzeltek a civileket szállító helikopterre a tálibok.