|

Megújulnak az indiai Mirage-ok

India régóta tervezi Dassault Mirage 2000-esei felújítását, modernizálását, most úgy tűnik elérkezett a pillanat és realizálódhat a kívánság.

2006 decemberében kapott nyilvánosságot először az indiai védelmi minisztérium azon kívánsága, hogy a Franciaországból beszerzett Mirage 2000-esek közül 50-60 darabot modernizálnak mintegy 2 milliárd dollár értékben. Később a darabszámszám 51-re, az összeg pedig 2,4 milliárd dollárra módosult. A modernizáció fedezetét biztosító indiai országgyűlés a napokban bólintott rá az összeg átutalására.

Mirage_2000Hs_India_Takeoff

Az első 4-6 gép még Franciaországban újul meg, a többit az indiai Hindusan Aeronautics Limited üzemében születik újjá. Az összes példány Mirage 2000-5 Mk2 változatú lesz, beleértve az új RDY-3 radarberendezést is, ami az előző példányhoz képest kibővített levegő-levegő, valamint levegő-föld képességekkel rendelkezik. Továbbá fejlett adatátviteli rendszert is kapnak a gépek, az amerikai Link 16 szabvány kerül beépítésre.

Air-to-Air Missile_MICA-RF_MICA-IR

A fegyverzet terén is történt változás. India olyan BVR (Beyond Visual Range – látóhatáron túli hatótávú) képességű rakétára tartott idényt, ami felveheti a versenyt az amerikai AMRAAM-mel. A MDBA által kínált Mica-család tagja, a Super 350 MRAAM radarirányítású rakéta felel meg leginkább a feladatra. A rövid hatótávolságú Magic II infrafejes irányítású fegyver is megtalálható a palettán, az eszköz bevetésekor a sisakkijelző nyújthat segítséget, amit szintén tartalmaz a modernizációs csomag.