|

Polka és zorba a hellén égen

Június 17-én öt darab Fighting Falcon indult útnak a Krzesiny Légibázisról, Poznan mellől, hogy Görögország felé vegye az irányt, hogy közel kétórás repülés után landoljon görög földön.

Polish Air Force F-16C Block 50

A napokban kezdődő „Squadron Exchange” légi hadgyakorlat során nagy hangsúlyt fektetnek a nagyobb kötelékek koordinációjára, főképp földfelszíni célok elleni csapásmérés közben. A gyakorlat során a lengyeleknek kijut mind a védő, mind a támadó szerepkör is.

A hellén gépek tavaly év végén Dániában, az év elején Belgiumban, a múlt héten pedig Svédországban hajtottak végre hadgyakorlatot.

F-16_lengyel

Lengyelország különösen nagy figyelmet fordít hadserege, ezen belül légierejének fejlesztésére. A Peace Sky program részeként 48 darab F-16C/D Block 52+ vadászbombázót vásárolt a Lockheed Martintól, melyek utolsó példányai idén kerülnek leszállításra. Azonban a fejlett géppark önmagában nem elég, szükséges a személyzet megfelelő gyakorlatának fenntartása is. A lengyel Falconok és pilótáik számára 2007 óta ez az ötödik hadgyakorlat, melyen bizonyíthatták, csiszolhatták képességeiket.