|

Amerikai helikopterek Indiába?

Indiai lapértesülések szerint az Egyesült Államok Parti őrsége 12 darab kéthajtóműves helikoptert ajánlott fel az ázsiai országnak lízingelésre. A lépést 2008. novemberi mumbai terrortámadás miatt lépte meg az USA.

Az amerikai Parti őrség HH-60 Jayhawkja

Az amerikai Parti őrség HH-60 Jayhawkja ,

A helikopterekkel Indiának bővül a partszakaszok ellenőrzésére használt gépparkja, így könnyebben megelőzhető egy újabb hasonló akció. A gépek típusáról nem adtak tájékoztatást, sok lehetőség nincs, hiszen az Egyesült Államok Parti őrsége három helikoptertípust üzemeltet: Aérospatiale HH-65 Dolphin (102db), Sikorsky HH-60J Jayhawk (35db) és Agusta MH-68 Stingray (8db). Utóbbiból meg sem lenne a homogén 12 darabos flotta, így csak az első két típus a valószínű.

Két HH-65C Dolphin kötelékben

Az EC155 a Dolphin továbbfejlesztésével jött létre ,

Továbbá az Indiai Parti őrség felkérte a kormányt további 12 darab Dornier Do 228 típusú szállítógép vásárlására. A gépeket a Hindustan Aeronautics Limited szállítja majd, az év végéig megérkezhet akár az első 5 darab is. A helikopterek a flotta addigi kiegészítésére érkeznének, növelve a kutató-mentő feladatokat ellátni képes gépek számát, ami egy közel 7500 kilométeres partszakasz felügyelete során nem épp hátrányos dolog.

Az Indiai Parti őrség Dornier Do 228 repülőgépe

Az Indiai Parti őrség Dornier Do 228 repülőgépe ,

Mindkét hírt az indiai védelmi miniszter is megerősítette, aki reméli, hogy sikerül megállapodni az Egyesült Államokkal, valamint hogy sikerül kiküszöbölni még egy hasonló terrorcselekmény kialakulását.

A 2008. novemberi mumbai terrortámadás egy nagyon súlyos terrortámadás volt, amelyben legkevesebb 195 ember, köztük legalább 22 külföldi vesztette életét. A célpontok között volt étterem, kórház, pályaudvar, rendőrkapitányság, szálloda és egy zsidó szervezet székháza is. Az összecsapások november 29-e reggeléig tartottak, amikor indiai kommandósok megölték a Taj Mahal Hotelt elfoglaló terroristákat. Az akcióban 17 rendőr vesztette életét a terrorakcióban.

One Response to “Amerikai helikopterek Indiába?”