|

USA: Engedélyezve az adatátadás Pakisztánnak

Elég szokatlan dolgot jelentettek be szerdán az Egyesült Államok illetékesei: engedélyezték a pilóta nélküli légijárművek technológiáinak átadását Pakisztán számára. Az USAF vezető szerepet tölt be a UAV-k alkalmazása terén, így az ázsiai ország számára nagy könnyebbséget jelent, hogy nem kell kifejleszteni a szükséges technológiát. Pakisztán egy a Predatorhoz hasonló UAV kifejlesztését tervezi, ehhez adatok, tapasztalatok kellenének.

Maga a pilóta nélküli eszköz egy egyszerű sárkányszerkezet-motor kombináció, amit a fejlett elektronika tesz meglehetősen bonyolulttá. Példaképp az MQ-1 Predator is kompozitból készült sárkányszerkezettel rendelkezik, ehhez jön még a 85-115 lóerős Rotax motor. Ezek a technikák mind megtalálhatók egy modernebb sportrepülőgépen is, de ami a borításon belül van, az teszi igazán kiváló felderítő- és támadógéppé a Predatorokat.

MQ-1 Predator

Tehát Pakisztán a hőn áhított technológia nagy részét megkapja, így hozzájut az optikai berendezésekhez és valószínűleg az adattovábbító-rendszerhez is, de hogy mégis főljön a fejük, az Egyesült Államok megtagadta az irányítórendszer átadását.
Pakisztánnak rendkívül nagy szüksége van egy kém- és támadó feladatkörű UAV-re a területén tevékenykedő terroristák/lázadók felderítésére, likvidálására.

httpv://www.youtube.com/watch?v=8zpAsCdB2xw