|

Pakisztán tovább bővíti nukleáris arzenálját

Pakisztán atomhatalommá válása óta igyekszik felpumpálni nukleáris csapásmérő arzenálját, mely mögött főképp elsőrendű riválisának, Indiának nagyobb hagyományos és nukleáris haderejének ellensúlyozása húzódik meg.

Sajtóértesülések szerint a Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottságának elnöke, (Chairman, Joint Chiefs of Staff) Michael Mullen admirális vasárnap folyamán zárt és nyílt üléseken tájékoztatta a Kongresszust Pakisztán aktuális nukleáris tevékenységéről.

Washingtont érthető módon mindig is aggasztotta Pakisztán nukleáris programja. Különösen igaz ez az egy ideje nem éppen stabilnak mondható pakisztáni helyzetek fényében. Igyekeznek is mindent megtenni, hogy biztonságban tudhassák a pakisztáni atomtölteteket, hogy azok véletlenül se kerülhessenek iszlamista szélsőségekes markaiba.

Feltételezem nem kell ecsetelni, hogy ezt a helyzetet komplikákja, hogy Pakisztán állítólag ismeretlen mennyíségű dúsított, hadászati alkalmazásra szánt urán előállításába kezdett, hogy bővítse a 2007-ben 60 töltetesre becsült arzenálját. Mindezt tetézi, hogy hamarosan „csatasorba” állhatnak a kifejezetten plutónium előállítására épített reaktorok is.

Pakisztán közepes hatósugaró ballisztikus rakétája a Shaheen-II mobil szállító is indítóplatformján egy katonai parádé alkalmával

Pakisztán közepes hatósugaró ballisztikus rakétája a Shaheen-II mobil szállító is indítóplatformján egy katonai parádé alkalmával ,

Mindezek persze aggályokat vetnek fel a Kongresszusban a Pakisztánnak előirányzott jelentős anyagi támogatás megfeleő helyre kerülésével kapcsolatban. Mint ismert Pakisztánnak Afganisztánnal szomszédos törzsi határterületén egyre inkább felütik fejüket az iszlamista lázadók. Mi is több alkalommak írtunk a talán legproblémásabbnak tekinthető Swat-völgyről. Iszlamabad a terrorizmus elleni harchoz amerikai segítséget kért és nyílván kap is, ugyanakkor nem mindegy, hogy ezen katonai célzatú segítség hova megy.

A Mullen admirális tartotta tájékoztatások terítékre kerülése egyébként egybeesik a Kongresszus elött lévő azon javasalatokkal, melyek elfogadása esetén Dollármilliárdok csorognak majd a pakizstáni államkasszába az elkövetkező évek során. Konkrétan szóban forog egy 7,5 milliárdos civil szférát célzó támogatás, melyet egy 3 milliárd Dolláros katonai jellegű támogatás egészítene ki. Utóbbit a pakisztáni erők terrorizmus és lázadók elleni harcra történő képzésére és felszerelésére fordítanának.

Az Obama adminisztráció illetékeseinek elmondása szerint természetesen mindent elkövetnek, hogy biztosított legyen ezen összeg megoszthatatlansága és csak a kiképzésre, felszerelésekre fordíthatósága.

httpv://www.youtube.com/watch?v=pvIDiVmH4Wc
Szinte pontosan 11 éve történt