|

3 új műholddal bővült a GLONASS konstelláció

A nagy beigli evés közepette nem is vettük észre, hogy december 25-én egy Proton-M hasította a kazah eget. Rakománya pedig nem más volt, mint 3 új GLONASS műhold. A tájékozatlanabbak kedvéért a GLONASS a GPS orosz megfelelője.

Nem új infó, hogy az 1995-ben teljessé vált, 2001-re azonban rettenetesen leamortizálódott, a globális lefedettséghez szükséges 24-ből, már csak 8 működő holdat felmutatni képes navigációs rendszer gatyába rázását, egyben modernizálását 2001-ben tudták csak anyagilag bevállalni Moszkvában. Akkor még 2011-re ígérték a teljes helyreállítást, ám 2007 tavaszán a gyorsítás mellett döntöttek és tavaly az addigi évi 3 helyett immáron 6 műhold került pályára. Idén szintúgy 6, melyből az első 3 szeptember 25-én került indításra. A mostani hármast a GLONASS 3 pályája közül az egyesre állították be, amin eddig mindössze 3 szatellit keringőzött. (érdekességképpen: a GPS 4 pályán osztja szét a jelenleg aktív 31 műholdját)


A szeptember 25-i csomag indítása

A civil szféra érdekeit szem előtt tartva 2007-ben egyébként tárgyalások kezdődtek a GLONASS és a GPS szignáljának kompatibilissé tételéről. Ennek eredményeként növelhető például a pontosság a jelvétel szempontjából kihívásokat jelentő területeken, mint például a magas épületeket felvonultató betondzsungelek mélyén. Ehhez kapcsolhatóan 2007 tavasza egy harmadik okból is emlékezetes a GLONASS történetében: megnyitották a civilek előtt.

A GLONASS lefedettsége
A GLONASS 2008 novemberi lefedettsége. (Nagyítható)

Idén még a 2. generációs holdaké volt a szerep, ám jövőre már a korábbiaknál kisebb és 10-12 éves élettartamra tervezett 3. generációs, GLONASS-K műholdak kerülnek pályára, ha minden igaz.