|

Indítás után felrobbant egy orosz Proton-M rakéta

Indítás után nem sokkal letért pályájáról, majd földbe csapódott egy orosz Proton-M rakéta. A hétfői fellövés célja három GLONASSZ műhold pályára állítása lett volna. A 48, 49 és 50-es számú műholdak a 19 ezer kilométer magasságban keringő társaikhoz csatlakoztak volna, ha a fellövés sikerrel jár.

A bajkonuri űrállomás valamint a Proton rakéták korábban a megbízható szovjet/orosz űrtechnika szinonimái voltak, viszont az elmúlt két és fél évben öt alkalommal történt valamilyen baleset/hiba az indítások körül. A GLONASSZ rendszer kiépítése 2010-ben torpant meg utoljára, akkor nem sikerül az előírt magasságba feljuttatni a műholdakat.

Valószínű, hogy a mostani baleset kapcsán addig szüneteltetni fogják a következő kilövéseket, míg fel nem derítik a baleset okát és ki nem javítják azokat. Ez érzékenyen érinthet európai megrendelőket is, mivel a következő július 21-edikére tervezett indítással egy ASTRA 2E telekommunikációs műholdat kellett volna pályára állítani.

http://www.youtube.com/watch?v=VwbFYHdpBLE

6 hozzászólás “Indítás után felrobbant egy orosz Proton-M rakéta”

  1. Az első generációs műholdak elég rövid 4-4,5 év élettartamúak voltak csak. (A korai prototípusok meg 1,5-2 év) A hasznos élettartamuk a GLONASS-M esetében nőtt 7 év körülire, míg a most sorra kerülő, már GPS és GALILEO kompatibilis jelet is sugárzó GLONASS-K kapcsán 10-12 évre.

    Hogy pontosan mennyit lőttek fel a 80–as évek óta azt így kapásból nem tudom.

  2. „A GALILEO rendszer kiépítése 2010-ben torpant meg utoljára, akkor nem sikerül az előírt magasságba feljuttatni a műholdakat….:”

    Nem véletlen elírás lesz? Galileo = EUs GPS ami pedig != a Glonasszal ami ugye az Orosz.

    Oroszok rendszeresen építkeznek a nyi civil szférás elektronikából mert ez is messze magasabb minőségű mint amire a saját iparuk képes.