|

Global Hawk röppent a Fehér Ház karácsonyfájára

No, nem a mennyezeten keresztül… kissé elvontabbra tessék gondolni!

Konkrétan a kaliforniai Beale légibázis egyik tartalékos Chief Master Sergeant-jének (nincs igazán magyar megfelelője, ők a zászlósok az USAF-on belül), Stuart Bisland-nak a keze munkájáról, egy többek között Global Hawk-kal dekorált karácsonyfa díszről van szó.

Bisland-et a parancsnokai választották ki az adott kongresszusi körzetet reprezentáló dísz elkészítésére, az RQ-4 Global Hawk pedig a Beale felderítés területén növekvő szerepét kívánja tükrözni.

Beale AFB karácsonyfadísz

A gömb egyik oldalán a Föld egy része látható, az atmoszféra és az űr határán repülő Global Hawk-kal. A képet a Hold és egy távolban lévő műhold teszi teljessé. A másik oldalon a kaliforniai Sutter Buttes hegység előtt egy villámon átrepülő legendás U-2 Dragon Lady látható.

Bisland saját bevallása szerint egy kis személyes, apjának, Richard Bisland-nak dedikált részlet is került a díszre. Ez nem más, mint a Holdról felszálló aprócska, aranyszínű Holdkomp. Ez úgy jött a képbe, hogy Bisland apja, a Grumman aerospace mérnökeként dolgozott a Holdkomp megalkotásán.

A Fehér Ház karácsonyfáját – egy 6 méter magas Fraser-fenyő – a nemzeti színeket jelképező vörös, fehér és kék díszek mellett Laura Bush-nak illetve a Kongresszus tagjai tiszteletére készített díszekkel díszítették fel. Ezek közé tartozik a Global Hawk-os díszgömb is.