|

Az oroszok biztosra mennek

Hosszú-hosszú ideje a csapból is az amerikai rakétavédelmi rendszer Európába telepítése és az e miatti orosz-amerikai acsarkodás folyik. Jelenlegi (hangsúlyozzuk, jelenlegi) formájában az amerikai védelmi rendszer nem jelent igazi akadályt az orosz nukleáris rakétaerőknek, ám Moszkva – jogosan – nem bíz semmit a véletlenre.

A rakétavédelmi rendszer mellett aggasztja őket, hogy Washington az SDI program (Reagan, Csillagháborús tervezet) emlékeit felidézve esetleg fegyvereket, konkrétan rakétavédelmi rendszert telepít majd az űrbe, mellyel azonban már akár komoly veszélyt jelenthetne az orosz rakétaerőkre nézve.

Reagan bejelenti az SDI-tRonald Reagan 1983 március 23-án bejelenti az SDI-t

Persze az oroszok ezt nem kívánnák megvárni. Legalábbis ez derül ki az orosz stratégiai rakétaerők parancsnokának, Nyikolal Solovtsov-nak december 1-i, az Interfax hírügynökségnek adott nyilatkozatából.

A tábornok elmondta, hogy már fejlesztés alatt áll olyan rakéta(ák?), melynek röppályája kívül esik az esetleges űrtelepítésű rakétavédelmi rendszer vélt védelmi tartományán.


Nem lesz könnyű egy ballisztikus rakéta élete…

Solovtsov a projectet az amerikai szándékokra történő ellenlépésnek titulálta. A tábornok nyilatkozata szerint az amerikai fejlesztések elemzése kapcsán az oroszok arra a következtetésre jutottak, hogy régi pajtásaik a világűrre mint jövőbeni potenciális fegyveres konfliktusok helyszíneként tekintenek és éppen emiatt nem is hajlandóak meggyőzően elhatárolódni fegyvertelepítési terveiktől.

Ezen nézetüket minden bizonnyal csak tovább erősítette Washington azon lépése, melyben a Bush adminisztráció elzárkózott azon javaslattól, melyet az oroszok Kínával együtt dobtak fel és a világűr fegyvermentességének megőrzéséről szólt. Erre azután került sor, miután az Egyesült Államok lelőtte egyik saját, pályát módosított kémműholdját. Akkor ezt az oroszok leplezett tesztnek és az új fegyverkezési verseny űrbe vitelének minősítették.

Félreértés ne essék egyébként, Moszkva nem azt mondja, hogy a világűr nem használható katonai célokra – hiszen ezt mindkét fél hosszú ideje teszi- ugyanakkor következetesen elzárkózik attól, hogy offenzív/defenzív fegyverzetet telepítsen.


Na és most mi legyen?