Neustrashimy (Rettenthetetlen) fregatt szeptember 24-i kihajózásáról. Az említett hír közzététele után nem sokkal derült ki, hogy a kalózparadicsom, Szomália a célpont. A Kalinyingrádból kihajózott fregatt ma, október 21-án érte el a Szuezi-csatornát, azaz bár még messze van célpontjától, már bőségesen túl van az út felén.">
|

MV Faina: érkezőfélben a Rettenthetetlen is

Korábban beszámoltunk az orosz Neustrashimy (Rettenthetetlen) fregatt szeptember 24-i kihajózásáról. Az említett hír közzététele után nem sokkal derült ki, hogy a kalózparadicsom, Szomália a célpont. A Kalinyingrádból kihajózott fregatt ma, október 21-án érte el a Szuezi-csatornát, azaz bár még messze van célpontjától, már bőségesen túl van az út felén.

A kihajózást követő napon, szeptember 25-én szomáliai kalózok kezére került az ukrán teherhajó, az MV Faina, fedélzetén 33 T-72-es tankkal és egyéb, Kenyának szánt fegyverekkel (RPG, légvédelmi gépágyúk, lőszer). A belizei zászló alatt hajózó MV Faina fedélzetén 17 ukrán és 1 lett állampolgár mellett 3 orosz is tartózkodott. Többek között a hajó kapitánya, Vlagyimir Kolobkov, aki az első tiszt szeptember 28-i híradása szerint agyvérzésben életét vesztette.

Kalózok az MV Faina fedélzetén
Szomáliai úriemberek az MV Faina fedélzetén október 19-én. (Nagyítható)

A lassan 1 hónapja húzódó eset kapcsán már több fejlemény is született. Az amerikaiak egyrészt pedzegették, hogy értesüléseik szerint nem is Kenya a rakomány vevője, hanem Szudán. Ezt Ukrajna és Kenya hevesen cáfolta. Kenya egyébként nem hajlandó alkudozni a kalózokkal, míg Szomália lényegében nem létező kormányzata pedig jóváhagyását adta a katonai beavatkozásra. Oroszországnak konkrétan vízen és szárazföldön egyaránt. Ezen felül az Al-Shabaab nevezetű szomáliai lázadó csoport a hajó és rakományának felgyújtását vagy a hajó elsüllyesztésére buzdította a kalózokat abban az esetben, ha a 20 millió Dolláros váltságdíjat nem kapnák meg.

A Neustrashimy-t Moszkva nem konkrétan ezen eset miatt indította útra, hanem idejét látta csatlakozni a szomáliai partok menti kalózvadászatba – persze függetlenül a többi nemzettől. Hogy közben a helyzet úgy alakult, hogy a fregattnak egyből dolga is lesz az a véletlen műve. Jelenleg 6 amerikai hadihajó, köztük az Arleigh Burke-osztályú romboló, a USS Howard, valamint a Ticonderoga-osztályú cirkáló, a USS Vella Gulf tartja szemmel a Hobyo „kikötőjének” közelében lehorgonyzott Faina-t.

Hobyo műholdfelvételen
Isten háta mögötti porfészek: Hobyo. Mégis fontos helyszín, hiszen édesvízben gazdag. (Nagyítható)

A Neustrashimy meg vélhetően a gépeket nem kímélve száguld a helyszín felé, nehogy lemaradjon valamiről. A Szuezi-csatorna és Hobyo között azonban még mintegy 4 000 kilométer távolságot kell legyűrnie.

A Rettenthetetlen Szuezi-csatornánál
A Neustrashimy (Rettenthetetlen) épp a Szuezi-csatornán hajózik át
Hobyo tengerpart
És ide kell megérkezzen. Ilyen a tengerpart Hobyo-nál

Szomáliában, az északi autonóm tartomány, Puntland területén mintegy 1 000 főre teszik a kalózok számát, akik nagy része vélhetően egykoron a parti őrség állományába tartozott. Mikor még volt tényleges vezetése az országnak… A Faina-át egyébként a Central Regional Coast Guard nevezetű kalózcsapathoz tartozó úriemberek fogták el. A szomáliai kalóztámadásokra jellemző, hogy a túszul ejtettek és a hajó általában sértetlenül megússza az esetet a váltságdíj megfizetése esetén.

Az MV Faina személyzete
Az MV Faina – már csak 20 fős – személyzete amerikai felszólításra szemlére felsorakoztatva október 19-én. (Nagyítható)

Az eset kapcsán egyre inkább látszik, hogy a szomáliai kalózparadicsom felett végre sötét felhők gyülekeznek. Egyre több nemzet haditengerészete képviselteti magát az térségben, hogy civil hajóit oltalmazza az igencsak veszélyes szomáliai partok közelében. Legújabb résztvevőként India jelentette be a napokban, hogy számos hadihajóval is megjelenik a térségben, illetve hogy már néhány hajó ott is tartózkodik igazából. A japán tulajdonú, szeptember 15-én elfogott Stolt Valor-on tartózkodó indiaiak sorsa még továbbra is függőben van egyébként.


A NATO Maritime Group 2 egy régebbi, 2006-os felállása (Nagyítható)

Október 19-én, vasárnap a NATO Maritime Group 2 nevezetű kötelék is megérkezett 6 NATO nemzet 7 hajóval a szomáliai partok közelébe. A kötelék aktuális összetétele a következő:

  • (D560) ITS Durand de la Penne (zászlóshajó, romboló, Olaszország)
  • (F212) FGS Karlsruhe (fregatt, Németország)
  • (A1443) FGS Rhön (ellátóhajó, Németország)
  • (F465) HS Themistokles (fregatt, Görögország)
  • (F496) TCG Gokova (fregatt, Törökország)
  • (F85) HMS Cumberland (fregatt, Anglia)
  • (DDG 68) USS The Sullivans (romboló, USA)

Hogy a NATO vezetése mennyire adott szabad kezet a köteléknek az nem teljesen egyértelmű, annál inkább az viszont mit is vár/remél a gyenge lábakon álló szomáliai kormányzat. A szomáliai miniszterelnök, Nur Hassan Hussein üdvözölte a NATO köteléket és lényegében szabad kezet adott a kalózokkal szemben a szomáliai vizeken.

Kifejtette, hogy nagyon örülnek a NATO hajóknak a szomáliai vizekre érkezése miatt és hogy teljes jóváhagyásukat adják a kalózokkal szembeni küzdelemhez. „A NATO bármilyen – akár katonai – akciót is végrehajthat vizeinken a kalózokkal szemben.” – tette hozzá.