|

Hibásak a svájci Eurocopter EC635-ösök?

Szeptember 29-i bejelentés szerint a svájci fegyveres erők beszüntették az Eurocopter EC 635 helikoptereik szóló repülését.

EC 635 a levegőben

A svájci katonai beszerzésekért felelős hivatal azzal indokolta a döntést, hogy a gép gravitációs középpontja nagyon hátul van és csak a pilótával a fedélzeten repülés közben fennáll a lehetősége annak, hogy a gép kibillen egyensúlyából.

„A hibáról hivatalos panaszt emeltünk a gyártónál. A cég vizsgálja az esetet és korrekciós megoldáson dolgozik.” – nyilatkozta Sonja Margelist, a hivatal szóvivője.

Viszont amíg megoldás születik a problémára, a svájciak nem engedik egyedül repülni a pilótákat: legalább a másodpilótának vagy a személyzet egy másik tagjának is a fedélzeten kell tartózkodni, hogy ezáltal mindenképpen biztosítva legyen a gép megfelelő egyensúlya.

A nyilatkozat alapján az esetleg szükséges módosítások költségét a gép gyártója, az EADS állja.

EC 635 hátulról, kiállításon

Az EC 635, melyet például az idei Kecskeméti Repülőnapon is láthatott az ember a magyar légi mentők által is használt EC 135 katonai szerepkörre átalakított változata. A típus jelenleg Svájc és Jordánia légi erejében áll szolgálatban. Svájc 18 gépet vásárolt, melyet 2009 Decemberéig szállít le teljes mértében az EADS.