|

Hibásak a svájci Eurocopter EC635-ösök?

Szeptember 29-i bejelentés szerint a svájci fegyveres erők beszüntették az Eurocopter EC 635 helikoptereik szóló repülését.

EC 635 a levegőben

A svájci katonai beszerzésekért felelős hivatal azzal indokolta a döntést, hogy a gép gravitációs középpontja nagyon hátul van és csak a pilótával a fedélzeten repülés közben fennáll a lehetősége annak, hogy a gép kibillen egyensúlyából.

“A hibáról hivatalos panaszt emeltünk a gyártónál. A cég vizsgálja az esetet és korrekciós megoldáson dolgozik.” – nyilatkozta Sonja Margelist, a hivatal szóvivője.

Viszont amíg megoldás születik a problémára, a svájciak nem engedik egyedül repülni a pilótákat: legalább a másodpilótának vagy a személyzet egy másik tagjának is a fedélzeten kell tartózkodni, hogy ezáltal mindenképpen biztosítva legyen a gép megfelelő egyensúlya.

A nyilatkozat alapján az esetleg szükséges módosítások költségét a gép gyártója, az EADS állja.

EC 635 hátulról, kiállításon

Az EC 635, melyet például az idei Kecskeméti Repülőnapon is láthatott az ember a magyar légi mentők által is használt EC 135 katonai szerepkörre átalakított változata. A típus jelenleg Svájc és Jordánia légi erejében áll szolgálatban. Svájc 18 gépet vásárolt, melyet 2009 Decemberéig szállít le teljes mértében az EADS.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.