|

Izrael bunkerpusztító bombákat vásárolna

Az ametikai Védelmi Minisztériumhoz tartozó, a védelmi segítségnyújtás (fegyverexport) adminisztrálásáért, belső felügyeletéért felelős Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (Defense Security Cooperation Agency) jóváhagyásra terjesztette be a Kongresszus elé Izrael azon szándékát, miszerint 77 milló Dollár értékben 1 000 bunkerpusztító bombát venne légiereje számára.

Az egyelőre a Kongresszus jóváhagyására váró programban a GBU-39 Small Diameter Bomb-ról van szó. Az igen pontos irányítórendszer segítségével lehetővé vált a siklóbomba tömegének jelentős csökkentése, ami egyrészt azt is jelenti, hogy a csapásmérő gépek nagyobb mennyíséget tudnak magukkal vinni, másrészt a járulékos károkozás mértéke is csökken. A mindössze 250 font, azaz 113 kg tömegű bombára felszerelhető az európai Diamond Back szány, mely jelentősen képes megnövelni a bomba indításának távolságát.


4 darab GBU-39 SDB rögzítve egy F-15-re.

Az 5-8 m CEP (Circular Error Probable, körkörös hibaérték, 50%-os esély a ez ebben a sugarú körben történő érkezésre) értékkel bíró bomba 1,8 méter megerősített beton átütésére képes.

Izrael vélhetően Iránnak szánja a bombákat ha úgy adódna a helyzet, hiszen a GBU-39 átütőereje számos iráni létesítméány leküzdésére elegendő lehet. Izrael a kezdetektől kezdve hangoztatja, hogy nem tűr meg egy nukleáris képességekkel rendelkező Iránt. Múlt hónapban Ehud Barak ezt ismételten megerősítette és washingtoni mintára minden lehetőséget terítéken hagyott.