|

Izrael bunkerpusztító bombákat vásárolna

Az ametikai Védelmi Minisztériumhoz tartozó, a védelmi segítségnyújtás (fegyverexport) adminisztrálásáért, belső felügyeletéért felelős Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (Defense Security Cooperation Agency) jóváhagyásra terjesztette be a Kongresszus elé Izrael azon szándékát, miszerint 77 milló Dollár értékben 1 000 bunkerpusztító bombát venne légiereje számára.

Az egyelőre a Kongresszus jóváhagyására váró programban a GBU-39 Small Diameter Bomb-ról van szó. Az igen pontos irányítórendszer segítségével lehetővé vált a siklóbomba tömegének jelentős csökkentése, ami egyrészt azt is jelenti, hogy a csapásmérő gépek nagyobb mennyíséget tudnak magukkal vinni, másrészt a járulékos károkozás mértéke is csökken. A mindössze 250 font, azaz 113 kg tömegű bombára felszerelhető az európai Diamond Back szány, mely jelentősen képes megnövelni a bomba indításának távolságát.


4 darab GBU-39 SDB rögzítve egy F-15-re.

Az 5-8 m CEP (Circular Error Probable, körkörös hibaérték, 50%-os esély a ez ebben a sugarú körben történő érkezésre) értékkel bíró bomba 1,8 méter megerősített beton átütésére képes.

Izrael vélhetően Iránnak szánja a bombákat ha úgy adódna a helyzet, hiszen a GBU-39 átütőereje számos iráni létesítméány leküzdésére elegendő lehet. Izrael a kezdetektől kezdve hangoztatja, hogy nem tűr meg egy nukleáris képességekkel rendelkező Iránt. Múlt hónapban Ehud Barak ezt ismételten megerősítette és washingtoni mintára minden lehetőséget terítéken hagyott.
 

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.