|

Chavez ismét fenyegetőzik

Hugo Chavez ismételten heves ellenérzését fejezte ki a júliusban újból aktivált 4. Flotta ellen és diplomáciai nézőpontból elég nyersen fejezte ki magát mi vár arra ha Venezuela közelébe merészkedik.

A venezuelai elnök kihasználta, hogy a közelmúltban megérkezett a 24. Szu-30 vadászbombázó is és folyamatban vannak a rakétatesztek is gépekkel.

Venezualai Szu-30MK2 sor
Teljes a 24 gépes venezuelai Szu-30MK2 állomány (Képünk csak illusztráció, még nem a teljes állományt örökíti meg)

Természetesen ezúttal is kifejtette, hogy szigorúan önvédelmi célokat szolgálnak a gépek, ők nem támadnak meg senkit. Ugyanakkor emlékeztett rá, hogy ezek a gépek az F-16-osaiknál nagyobb hatósugarú rakétákkal vannak felszerelve.

„Bármilyen gringo hajó, ami barna (folyami) vizekre hajózik maga is barna lesz és a fenéken köt ki, mert nem jut át.” – nyilatkozta Chavez.

Ezen színvonalas megnyílvánulás a múlt hónapban, majdnem 60 évnyi szunyókálás után újra aktivált amerikai 4. Flotta számára szólt. A Pentagon szerint a karibi és latin-amerikai régióba szánt flotta nem rendelkezik sem anyhajóval, sem egyéb nagyméretű hadihajóval, úgy egyáltalán semmiféle offenzív képességgel és természetesen semmiféle nemzetközi vizekre sem fog behajózni. Chavez azonban rossz szemmel nézi a dolgot, veszélyforrást lát benne, melyről igyekszik meggyőzni egyéb latin-amerikai vezetpket is.

A rohamtempóban leszállított Szuhojok (Szu-30MKV név alatt is ismert) a Kínának adott exportváltozat (Szu-30MKK) felszíni hajók ellen bevethető változatát képviselik, azaz lényegében a Szu-30MK2 változatról van szó. A 21. és 22. gép idén májusában érkezett az oljban gazdag latin-amerikai országba.