|

Kihajózott az LCS-1

A napokban újabb kritikus lépcsőjéhez érkezett a „kissé” hányattatott sorsú Littoral Combat Ship (LCS) program: először futott ki tesztekre az LCS-1, azaz a USS Freedom.

LCS-1 első tesztjén
A USS Freedom első tesztjén a Michigen-tavon

A Lockheed Martin hétfőn kezdte meg a gyári teszteket a Michigan-tó vizére küldve a hajót. A US Navy partközeli harci tevékenységre tervezett leendő hajóosztályának egyik jelöltje az elkövetkező 2 hetet teszteléssel fogja tölteni, ami alatt a Lockheed Martin, a Marinette Marine és a többi alvállalkozó szakemberi alapos nyúzásnak vetik majd alá. Megjegyzendő, hogy a szóban forgó két hetet nem a Nagy-tavak rendszer harmadik legnagyobb taván kószálva fogja tölteni: éjszakára vagy lehorgonyozzák, vagy visszatér a kikötőbe.

LCS-1 hátúlról

A hajógyár tesztjeinek végeztével a Navy markaiba kerül a hajó, mely saját tesztjeit végrehajtva eldönti a hajó rendszerei megfelelnek-e. Ha minden a tervek szerint halad a Freedom az év végén hagyhatja el a tórendszert és vehet irány San Diego felé.

Mint korábban beszámoltunk róla a Littoral Combat Ship programot tavaly komoly megszorítások érték. A 2004-ben hajónkénti 220 millió Dolláros ár iszonyatos mérékben megemelkedett mindkét rivális pályázó esetében. A Navy saját bevallása szerint a prototípusok ára 50-75 százalékkal haladta meg az eredetileg megnevezett összeget. Persze rengeteg tárgyalással próbálták megtalálni a költségcsökkentés módját, ám végül egyik gyártóval sem tudtak zöldágra vergődni. Ennek a vége az lett, hogy döntés született, miszerint az eredetileg tervezett 3 prototípus helyett csak 1 hajóra kap szerződést mindkét gyártó. A Lockheed Martin esetében 2007 áprilisában, a General Dynamics esetében pedig tavaly novemberben fajultak idáig a dolgok. Ternészetesen a Navy elkötelezett maradt az LCS mellett, de nem volt más választása.

Bár az eredeti ütemtervhez képest mindkét gyártó csúszásban volt a tavaly őszi mentrend alapján a gyártók idén nyáron hajtják végre saját tesztjeiket, majd legkésöbb év vége felé a haditengerészet eldönti, hogy mindkét hajóból épülhet-e még, avagy már egyértelmű a döntés.

A Lockheed Martin egy hagyományos felépítésű hajóval, míg riválisa, a Generaly Dynamics egy katamaránnal pályázik. Az LCS-2 Independence tavaly májusában lett vízre bocsátva.

Végére egy kis linkajánló:
Hivatalos videó
Hivatalos képtár