|

Szlovénia orosz hadihajót kap

Szlovénia a volt Szovjetúnió Jugoszláviával szemben felhalmozódott államadósága fejében egy orosz Svetlyak osztályu őrnasszádot kap, közölte Karl Erjavec, szlovén védelmi miniszter. Hozzátette hogy az új egység nem kizárólag katonai feladatokat fog majd ellátni, hiszen alkalmas lesz kutató illetve mentő feladatok ellátására is.

Elmondása szerint a tárgyalások kezdetekor az orosz fél leszögezte, hogy kizárólag hadianyaggal hajlandó törleszteni adóságát, Szlovénia így három külömböző fegyvertípusról beszerzése lehetőségét vizsgálta meg. Végül a légvédelmi rakétakomplekszum és a teherszállító repülőgép előtt egy hadihajó beszerzése kapott zöld lámpát.

Svetlyak

A hajó árát a két fél 34,9 millió dollárban határozta meg és ezzel az orosz fél teljes egészében törleszti adóságát. Érdekes módon a szlovén védelmi minisztériumnak 3,2 millió eurót kell fizetnie,ez mágába foglalja a tűzvezető rendszer és a lőszerek beszerzését valamint a legénység kiképzését. Az ellenzék máris kifogásolja a kormány döntését, főleg az előbb említett összeg kifizetése miatt. Szerintük olcsóbb lenne egy korszerű, ámde sokkal olcsóbb hajókkal ellátott parti őrség felállításá.

Magáról a hajóról annyit tudni hogy valószínüleg a 10412-es alváltozat fut majd ki tizennyolc hónapos építés után. Ez a változat egy 30 mm-es gépágyuval és két egyenként 14,5 mm géppuskával van felfegyverezve. Ellenben az 10410-es alváltozat a fennt említett 30-mm gépágyu mellet egy 76,2 mm űrméretű AK-176M ágyuval, Igla föld-levegő rakétákkal és két OTA-40A-2 torpedóvető csővel is büszkélkedhet. Egyébként a hajóról többet a gyártó weboldalán lehet megtudni.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.