|

Emlékeztető Iránnak

A USS Abraham Lincoln (CVN 72) megérkezésével 2 Nimitz-osztályú repülőgép-hordozó állomásozik a Perzsa-öbölben. Erről faggatták tegnap újságírók Robert Gates Védelmi Minisztert mexikói látogatása alatt.


Gates szerint ez egyfajta emlékeztetőként is felfogható Irán számára, de határozottan elutasította azon feltételezéseket, miszerint Washington épp előkészíti a terepet egy Irán elleni csapásméréhez.

„Nem hiszem, hogy hoszabb ideig állomásozna két anyhajónk a térségben. Így nem hiszem, hogy ez eszkalálódás. Ugyanakkor úgy vélem felfogható egyfajta emlékeztetésként.” – nyilatkozta Gates.

A USS Abraham Lincoln
A USS Abraham Lincoln cirka egy hónappal ezelött, március 30-án. (Nagyítható)

A Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottságának elnöke, (Chairman, Joint Chiefs of Staff) Michael Mullen admirális április 25-én nyilatkozott úgy, hogy egyre jobban aggasztja Irán viselkedése és figyelmeztetett arra, hogy hiba lenne úgy vélni, hogy az Egyesült Államok fogytán van a katonai erőnek.

Az admirális a fokozódó Iraki helyzetre utalt, ami mögött egyértelműen Teherán destabilizáló politikáját látják.

Persze a mostanában megkeményített retorika ellenére nem eszik olyan forrón azt a bizonyos kását. Mindkét vezető kitért arra, hogy egy harmadik közel-keleti konfliktust a hátuk közepére sem kívánnak. Mullen úgy beszélt erről, hogy egy katonai beavatkozás semmiképpen nincs közeli kilátásban és egy ilyen helyzet roppant megterhelő lenne a haderő számára. Gates pedig egy térségbeli harmadik konfliktust több szinten is rendkívül károsnak minősített. Hozzáfűzve hogy Teherán nukleáris ambíciói és destabilizáló tevékenysége miatt azonban ennek ellenére is az asztalon kell tartani, mint lehetőséget.

A Haditengerészet egyik szóvívőjének nyilatkozata alapján a Lincoln érkezése után maximum 1-2 nappal késöbb a USS Harry S. Truman (CVN-75) hazaindul, tehát egy rutin váltásról van csak szó.