|

Az Amerikai Partiőrség átvette első továbbfejlesztett HC-130J gépét

A U.S. Coast Guard hosszú távú tenger feletti járőrözésre és kutató-mentő feladatokra használt HC-130 flottája február 29-én megújult, mikor is átvehette az első modernizált példányt.

A HC-130 a C-130 Hercules egyik variánsa.
A módosítások közül kiemelendő az orra szerelt előretekintő infravörös (FLIR) és elektrooptikai érzékelők, és a hasra szerelt, 360 fokban körbeforgatható többfunkciós radarrendszer, mely elsőként került fel HC-130 gépre.

Már több próbarepülést végeztek a géppel. Egy ízben az automatikus azonosító rendszert tesztelték olyanmód, hogy a tesztcsapat egy előre meghatározott légi célpontot jelölt ki az IR/EO (infravörös/elektrooptikai) rendszerrel, mely megközelítőleg 22 mérföldre volt a géptől. A rendszer megjegyezte a célt, és mindaddig rajta maradt, míg a gép nem került elég közel az azonosításhoz.

HC-130J
HC-130J

“Igazán csak akkor érted meg, mekkora szükség van valamire, mikor akció közben láthatod. Most pontosan ez történt. Rájöttem, milyen fontos is ez a modernizációs program, hogy mennyire megkönnyíti a személyzetek munkáját, és a küldetések hatékonyságát.” –mondta Scott Yerecic, a tengerészgyalogság repülőmérnöke.

A Coast Guard hat modernizált HC-130J gépet rendelt, melyek kézbesítése folyamatban van.