|

Az Emirátusok is az AMV-t választotta

A finn Patria bejelentése szerint az Egyesült Arab Emirátusok a cég 8×8-as páncélozott csapatszállítója, az AMV mellett tette le a voksát.

Mivel a Patria különös figyelmet fordít az Arab-félszigetre ezért az Emirátusok megrendelését komoly sikerként, egy teljesen új piacra történő betörés első lépéseként könyvelhetik el.

A beszerzés részleteiről sajnos semmit nem lehet tudni, ugyanis az Emirátusok kérésére a beszerzéshez kapcsolódó mindennemű információ – rendelt mennyíség, típusváltozatok, szállítás dátuma, költsége – titkos. Annyit lehet tudni, hogy a járművek vélhetően a finneknél készülnek majd, de egyelőre nincs teljesen elvetve annak a lehetősége sem, hogy az arab ország is beszáll bizonyos gyártási folyamatokba.

Patria AMV a 2007-es IDEX-en
AMV az Abu Dhabiban megrendezett 2007-es IDEX-en

Az AMV egy modern, moduláris járműcsalád, melyben a közönséges csapatszállítótól a tankvadászig sokféle kiépítés megtalálható. Az AMV-t bemutató korábbi típusismertetőnk itt olvasható.

Az AMV bemutatása óta eltelt pár évben igazi sikertörténetet könyvelhetett el. Az arab rendelést értelemszerűen nem számítva jelenleg 1 259 járműre van rendelés, melyből ezidáig mintegy 200 került leszállításra. Az eddigi legnagyobb megrendelő 690, többféle kiépítésű változattal Lengyelország.

A finn haderő mellett ezidáig a lengyel, a dél-afrikai, a szlovén, a horvát és most az emirátusok döntöttek a Patria legújabb járműve mellett. A térségből még Macedónia fejezte ki érdeklődését meg nem nevezett mennyíséggel a típus iránt.

A lengyelek végett az AMV jelen van Afganisztánban is, ahonnét rendkívül jó visszajelzések érkeznek vele kapcsolatban. Azaz az AMV élesben is teljesíti amit ígér: kiváló mobilitás, védelem és teljesítmény.