|

Land 400 – Európa harca Ausztráliáért

Nincs kiemelt aktualitása ezen bejegyzésünknek, pusztán szembe jött velünk némi friss, a Land 400 programhoz kapcsolódó képanyag. Mivel ezidáig nem írtunk erről az ausztrál beszerzési programról, így dióhéjban: a felderítő szerepkörben alkalmazott Australian Light Armoured Vehicle-nek a következő évtized elején aktuálissá váló cseréjéről van szó, melyben mostanra európai versenyzők maradtak csak, miután amerikai és ázsiai pályázóktól az érdeklődésüket megköszönve elköszöntek az ausztrálok.

A General Dynamics Land Systems Canada által gyártott ASLAV a MOWAG Piranha 8×8 alapjain jött létre. Ez a példány Afganisztánban került lencsevégre 2011-ben. U.S. Army photo by Spc. Edward A. Garibay,

A tavaly nyári döntés értelmében így kiestek a General Dynamics / Thales, illetve ST Kinetics / Elbit párosok és maradt a BAE Systems / Patria, valamint a Rheinmetall / Northrop Grumman. Az egyik versenyző így a finn Patria AMV harcjárművének 35 mm-es gépágyút rejtő toronnyal szerelt változata, míg riválisa a német Boxer LANCE toronnyal szerelt variánsa.

Boxer CRV és AMV35 ausztrál színekben egymás mellett lekötözve.

Baloldalt a Boxer CRV, jobbra az AMV35 LSIS Helen Frank, © Commonwealth of Australia,

Baloldalt a Boxer, jobboldalt az AMV, a háttérben meg a Canberra. LSIS Helen Frank, © Commonwealth of Australia,

Oldalra néző gépágyúval földes úton haladó Boxer hépjármű ausztrál kamuflázsban.

Rheinmetall Boxer CRV (Combat Reconnaissance Vehicle) egy ausztráliai lőtéren 2017. februárjában. CPL Sebastian Beurich, © Commonwealth of Australia, Department of Defence,

AMV35 ausztrál kamuflázsban, sáros terepen.

AMV35 ausztrál terepen. Copyright © 2017 BAE Systems,

A tét nem kicsi, hiszen a 2 évvel ezelőtt, 2015 februárjában megnyitott tender nyertese 225 harcjárművet szállíthat – a lehető legtöbb ausztrál beszállító bevonásával és a lehető legolcsóbban kihozva. A tender egyébként 8 milliárd USD értékűre taksálható. Mivel a helyi partnerek bevonása kritikus döntési szempont, a sajtóanyagaik alapján jelenleg mindkét fél nagy erőkkel dolgozik ennek teljesítésén.