|

Japán fokozni szándékszik cirkálórakétákkal szembeni védelmét is

Japán növelni kívánja véddettségét a cirkálórakétákkal szemben

Bár az utóbbi néhány évben, nagyrészt az észak-koreai fenyegetettség miatt Tokió komoly lépéseket tett a ballisztikus rakétákkal szembeni védettségének kiépítésnek érdekében addig a cirkálórakétákkal szembeni védelem lényegesen kisebb hangsúlyt kapott.

Márpedig a nagy pontosságú cirkálórakéták bevetésének lehetősége sokkal valószínűbb a térségben. Úgy tűnik a japán védelmi illetékesek is erre jutottak miután szembesültek Kína rohamosan büvülő és fejlődő képességeivel a cirkálórakéták terén.

„Nem ismertük fel bennük (a cirkálórakétékban) a jelentős veszélyforrást” – nyilatkozta egy vezető beosztású védelmi illetékes a japán Yomiuri napilapnak.

A kormányzat az áprilisban kezdődő költségvetési évvel egyidőben startoló, középtávú védelmi programjában szerepelteti a cirkálórakéták elleni védelem feltúrbózását is. A program részeként növelni széndékoznak az előrejelzést segítő repülkőgépek számát, illetve fejlett, cirkálórakéták ellen hatékonyan bevethető, nagy hatótávolsággal bíró föld-levegő rakéták kifejlesztését indítják el.

A kínai cirkálórakétákról rengeteg konkrétum azon túl, hogy nagyrészt orosz tecnológiára, illetve vélhetőleg némileg az amerikai Tomahawk rakétára alapoznak (Természetesen nem Kínában, de például Pakisztánban estek le meglehetősen épen maradt Tomahawk rakéták).

Kínai cirkálórakéta
Az orosz H-55-re hasonlító cirkálórakéta egy kínai üzemben
Forrás: SinoDefence

A jelenleg valószínűleg legújabb, hadrendben álló cirkálórakétájuk, a Hong Niao-2 (Vörös Madár-2) váltpzattól függő hatótávolsága 1 400 – 1 800 km. Emellett minden valószínűség szerint folyik az amerikai Tomahawk vagy az orosz Kh-55 cirkálórakéták 2 500 – 3 000 km-es hatótávolságéval versenyezni képes kínai rakéta is.