|

A Boeing kárpótolja Dél-Koreát

Dél-Korea 2006 júniusában elveszített egy F-15K típusú harci gépet, és az azt vezető mindkét pilótát. Most a Boeing elhatározta: kárpótolja az ázsiai országot! Ezért teljesen ingyen és bérmentve leszállítanak nekik egy új gyártású gépet.

A Pohang mellet lezuhant F-15-ös balesete után a nyomozók a hajtóműben találtak hibát, valamint kisebb szerkezeti rendellenességekre is fény derült. Ezen okok miatt gondolta úgy a st.louisi cég, hogy a kárpótlás elengedhetetlen.

Bár, ami azt illeti, a későbbiekben kiderült, hogy a szerencsétlenül járt gépen a balesetet megelőzően nem végezték el a kellő minőségű műszaki ellenőrzéseket, csak felületesen nézték át az F-15-öst. Ez nem meglepő, ugyanis, mint arról már a HTKA is beszámolt, a ROKAF gépeinek hadrafoghatósága mélyen az elvárt szint alatt van.

F-15K
F-15K

A Boeing részéről pedig kampányolásnak is tűnhet a gesztus, ugyanis reményeik szerint Dél-Korea további 20 F-15K-t fog rendelni. Ez ügyben jelenleg folynak a tárgyalások Szöulban.

Egy forrás szerint az is elképzelhető, hogy a Boeing pusztán meghálálja a nagyszámú megrendelést, bár ez erősen kétséges.

Korea eddig körülbelül 100 milliárd dollárt költött az F-15K gépekre, és jelenleg is folyik hajtóművek beszerzése. A következő generációs harci gépek beszerzését 2011-re tervezik.

One Response to “A Boeing kárpótolja Dél-Koreát”

  1. Meghálálja. Na persze :) Szöul a számára elérhető legjobb gépet akarta. Ez a Boeing arzenáljában volt. Még a Boeing legyen hálás? :) Sima kampányfogás, nehogymár F-35 legyen a folytatás a végén :)