|

C-130-asokat vásárol Kanada

A Lockheed Martin bejelentette, szerződést írt alá Kanadával 17db C-130J Super Hercules típusú repülőgép megvásárlásáról. A szerződés értéke 1.4 milliárd Dollár.

„Rendkívül büszkék vagyunk, hogy Kanada következő generációs szállítógépének a C-130J-t választotta. A Super Hercules lesz a Kanadai Légierő új igáslova. Jobb döntést nem is hozhattak volna, hiszen a C-130J már sokszor és sok helyen bizonyított, és mindeddig senkinek sem volt vele problémája. A géppel minden féle és fajta küldetést teljesíthetnek majd a kanadaiak, csakúgy, mint az összes eddigi felhasználó.”- mondta Jim Grant, a cég légi szállítási részlegének alelnöke.

Kanada új gépei a C-130J-30-t, vagyis a Super Hercules hosszabb törzsű változatát képviselik, és nagyon hasonlítanak a USAF ugyanilyen gépeihez, néhány apróbb változtatás kivételével.

Kanada a régebbi C-130 Hercules változatokat is használja, ezek kivonásának már elérkezett az ideje.

A szállítást 2010-ben kezdi meg a Lockheed. Ekkorra sorakozik fel Kanada a C-130J jelenlegi felhasználói mellé, melyek az Egyesült Államok, Dánia, Olaszország, Ausztrália, Norvégia és az Egyesült Királyság.

C-130J
Hosszú törzsű C-130J

Kanada egy hazai javítóbázist is fel kíván állítani a Herculesek számára. Ennek segítségével otthon is megoldhatják gépeik időszakos javítási munkálatait, és sok pénzt takaríthatnak meg. A Lockheed kötelessége, hogy kijelölje azokat a cégeket, melyek majd közreműködnek ebben.

„Alig várjuk, hogy teljesíthessük a megegyezésben foglaltakat, és létre hozhassuk ezt a létesítményt. Eme megállapodás nagyban javítja kapcsolatainkat Kanadával, és az ottani repülési iparnak s jót tesz”- mondta Grant.

C-130
Kanada használja a régebbi C-130 változatokat is

A C-130J Super Hercules a régebbi C-130 Hercules modernizált változata. Napjainkban sok helyen váltják le vele a régi Herculeseket. Előnye a régebbi változatokkal szemben, hogy sokkal olcsóbb, gyorsabb, nagyobb a hasznos terhelése, nagyobb az üzembiztonsága(amire már elődjeinek sem volt panasza), ráadásul csak három fős személyzetet igényel, tehát kevesebb embert kell kitenni a veszélynek.

Mindennapos feladatai közé tartozik a felszerelések és ellátmányok szállítása a frontokra, a személyszállítás, a humanitárius feladatok végrehajtása, valamint a speciális változatokat alkalmazzák légi-utántöltésre, földi csapásmérésre és a különleges hadműveleteknél a kommandósok szállítására.

A C-130 Herculesről bővebben itt lehet olvasni.