|

A Raptor első találkozása az oroszokkal

Az F/A-22 Raptorokkal kapcsolatban eddig csak az előforduló problémák, a csökkenő vagy növekvő megrendelésszám és az új századok felállításának kapcsán hallhattunk híreket.Most azonban „éles” bevetésen is részt vettek az USAF legújabb üdvöskéi, méghozzá az alaszkai Elmendorf repülőtérről felszállva, és az orosz Tu-95 Bear-H bombázók ellen.

Nem kell megijedni, nem történt összecsapás, a vadászgépek csak elfogták a bombázókat, és kikísérték őket a légterükből.Ez volt az első eset, hogy Raptorokat riasztottak ilyen feladatra.

f-22
F/A-22-esek az Elmendorf légibázison

December 22-én egy, a 90. századhoz tartozó F/A-22-es géppárt küldtek fel két bombázó elfogására és azonosítására, melyeket Tu-95 Bear-H-ként jelöltek meg, majd az alaszkai légtér elhagyásáig mellettük maradtak.

Eddig a hasonló esetekhez az F-15-ös vadászokat küldték volna fel, de mivel ezek jelenleg repülési tilalom alatt állnak, az új gépek bevetésére került sor.

F-15/Bear-H
Eddig az F-15-ösök fogták el a bombázókat

A jövőben számíthatunk még ilyen esetekre, mivel Putyin elnök augusztusban újra beindítatta a távolsági bombázók őrjáratait.Az útvonalak között szerepel az alaszkai légtér is, ez persze magában hordozza annak a lehetőségét, hogy elfogó vadászgépeket küldenek ellenük.

Tu-95
Az Eurofightereket is bevetették már Tu-95-ösök ellen

Európai országok is megtapasztalták már a bombázók repüléseinek hatásait, legutóbb a dánok, melyről mi is beszámoltunk.Angliában az Eurofightereket is bevetették, így a új generációs, szolgálatba is állított gépek közül már mindet kipróbálták éles körülmények között.

One Response to “A Raptor első találkozása az oroszokkal”

  1. Nem értem ezeket a yenkiket a sok szarra van pénzük de amit kifejleszttek király gépet azt meg nem veszik!Pedig majd rábasznak erre mert az F35ös nem tud annyit mint a raptor és ezzekel könnyebben el lehet majd kapni a szuhojokat majd főleg a PAK-FA-t,de ők tudják!Ha békét akarsz készülj a háborúra!!