|

Átadták az első F-35B-t

A Lockheed Martin Fort Worth-i üzemében ma megtörtént az első F-35B modell roll-out ceremóniája.Az eseményen ott voltak a legfőbb megrendelők képviselői, valamint a gyártó cég szakemberei és a tervezésben rész vevő dolgozók.

atadas
Az átadási ceremónia

Az F-35B a JSF(Joint Strike Fighter) helyből felszálló változata.Megrendelői az USMC, a RAF, a Royal Navy és az olasz haditengerészet.

Jelenleg ez az egyetlen repülőgép a világon, mely egyszerre képes helyből fel-és leszállásra, szuperszónikus repülésre, lopakodóképességgel rendelkezik, és rendszerelektronikája is a 21. század követelményeinek felel meg.Dan Crowley, az F-35 program vezérigazgatója szerint „Ilyen gépet eddig csak a sci-fi regényekben láthattunk!”.

cockpit
Az F-35 pilótafülkéje már nem tartalmaz hagyományos műszereket

Az USMC egyik tábornoka, James Conway így fogalmazott:
„Ez a típus egy fordulópont a tengerészgyalogság történetében.Ilyen korszerű technológiával eddig nem rendelkeztünk, most viszont mi is ugyanolyan fejlett légiflottával fogunk rendelkezni, mint a többi haderőnem.Mostantól képesek leszünk hajók fedélzetéről is indítani nagy harcértékű gépeket, ezzel biztosítva kötelékeink védelmét.”

F-35B
F-35B

Az F-35B az USMC AV-8B Harrier II és F/A-18 gépeit váltja fel.Előbbi helyből felszálló ugyan, de a flotta kora miatt sok gond van a gépekkel, utóbbi pedig csak hagyományos repterekről képes feladatait végezni.

fa-18
Az F-35B többek között a régi F/A-18A-kat váltja fel

Az F-35 hagyományosan felszálló változata, az A variáns jelenleg végzi berepülési programját.Ezt a változatot az USAF fogja alkalmazni, és az F-16-ot váltja vele.

A harmadik F-35 változat a C.Ezt a repülőgép-hordozó fedélzeti üzemre tervezték, és az USN F/A-18C és D változatú Hornetjeit fogja váltani.