|

Gazdát cserélő nagymacskák

Hogy a Leopard 2-e a világ legjobb harckocsija azon lehet vitatkozni, de hogy ez a páncélos a legkelendőbb modern harckocsi arról már nehezen.

Ez persze annak is betudható, hogy a német és holland kormányzat igen jó áron adta/ja el feleslegesnek ítélt egységeit az ismert okokból korábban igen nagyra felduzzasztott állományából.


A Leopard 2 különféle változatainak nem kis létszámú üzemeltetőinek – Németország, Ausztria, Kanada, Dánia, Finnország, Görögország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Spanyolország, Szingapúr, Svájc, Törökország – száma kettővel bővül.

Egyrészt Németország hamarosan elkezdi szállítani Chile számára az első Leopard 2A4-eket, amik beszerzéséről még 2006 közepén született szerződés.

Bundeswehr Leopard 2A4
A Bundeswehr egyik Leopard 2A4 harckocsija 1995-ben

Chile összesen 140 A4-es modellt vásárolt, melyeket a vevő igényeinek megfelelő felújítás után szállítanak le a németek. 6 éven át, várhatóan 3 havonta 10-12 harckocsit, 2007 év végén kezdődő szállítással.

Chile 1998-99 folyamán 70 Leopard 1 harckocsit vásárolt a németektől, 200-at pedig a Hollandoktól de ezek állításuk szerint már elavultak és ráncfelvarrásuk költségesebb lett volna, mint az újabb harckocsik vásárlása. A 140 harckocsiból egyébként 132 lesz felújítva a maradék 8 tartalék/kiképző feladatkört tölt majd be.

Holland Leopard 2A6
Holland Leopard 2A6

Másrészt Németország nem az egyetlen aki Leopard 2 harckocsijai egy részét eladja. Portugália 37 A6-os, azaz a legmodernebb változat beszerzéséről tárgyal Hollandiával. A szerződés véglegesítése idén december folyamán várható. Korábbi, Dániával, Kanadával és Norvégiával történt üzletei után ha megtörténik a Portugáliának történő szállítás, Hollandiának már csak 73 A6-NL harckocsija marad. Jelenlegi információk alapján Portugália 2008-2009 folyamán kapná meg a harckocsikat.