|

A Reaper ledobta első bombáját

A pilóta nélküli MQ-9 Reaper szerdán Afganisztánban a típus történetében először éles bevetésen ledobott egy 500 fontos lézervezérlésű GBU-12-es bombát.

A „bombázás” előtt a Reaper „kistestévre”, az MQ-1 Predator már végrehajtott egy támadást Hellfire rakétával, de az nem járt akkora pusztítással.

A Hellfire bevetése már rutinnak számít a Predatornál, és a Reaper is hajtott már végre vele támadást.

Ezzel a tettel a Reaper bebizonyította, hogy képes ugyanolyan halálos csapásmérésre, mint egy F-16, F-15E vagy akár egy A-10, ha hasonló kategóriás fegyvereket hordoznak.Ráadásul a bevetésen nem teszik kockára a lényegesen értékesebb pilóta vezette gépeket.

Hétfő óta, mikor is teljeskörű repülési tilalmat vezettek be az F-15C és E típusoknál, a légierő Afganisztánban minden típusát beveti, amit csak lehet.
Mint már beszámoltunk róla, november 1-jén Missouriban lezuhant egy nemzeti gárdista F-15C vadászgép, valószínüleg szerkezeti problémák miatt.Először csak az éppen nem fronton tartózkodó F-15-ökre vezettek be repülési tilalmat, de hétfőn már azokra is, egészen a katasztrófa okának véglegesítéséig, vagy tovább.

Az USAF repülőin kívül a brit és francia gépek is hajtanak végre támadásokat Afganisztánban, így az F-15-ök időleges kivonása nem jelentett nagy gondot.

MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper, a pilonokon GBU-12-esek

A mostani bevetésen a Reaper Sangin régió fölött repült, mikor az irányító személyzet a Nevadában található Creech AFB-n hírt kapott arról, hogy koalíciós csapatokat tűz alá vettek.A gépet a megadott terület fölé irányították, és az ellenséges állások fölött ledobta a már említett bombát.

GBU-12
A „gyilkos fegyver”:GBU-12

Gary North tábornok elmondása szerint a Reaper egy hatalmas fejlődés, és az arzenáljuk hatóerejét jelentősen növeli.
„Míg a Predator maximálisan két Hellfire rakétát képes hordozni, addig a Reaperre 3000 font bombát és rakétát pakolhatunk.Ez nagyot dob a küldetések hatékonyságán, és a morált is javítja.”-mondta North.

A Reaper eddig 49 küldetést teljesített az országban, és első haci alkalmazására október 29-én került sor, mikor is Hellfire rakétákkal tüzelt az ellenséges állásokra.