|

Csökken a rakétapajzs anyagi támogatása?

Egyelőre úgy tűnik, hogy az amerikai törvényhozás 85 millió Dollárral csökkenetni fogja a rakétapajzs európai komponensének kiépítésére kért összeget.


Előzetes egyeztetések alapján mind a demokrata, mind a republikánis fél, a Kongresszus mindkét szintjén támogatja azt a javaslatot, miszerint ugyan támogatnák a rakéták és az egyéb komponensek költségeit, ám a cseh és a lengyel bázisok kiépítését már nem.

A javaslat jövő héten kerül a Kongresszus alsó háza elé azaz még jópár lépésre van attól, hogy az elnöki asztalra kerüljön.

Végleges megállapodás még nem történt Washington valamint a csehek és a lengyelek között a Moszkva által vehemensen ellenzett rakétapjzsról. Mindezek mellett a Bush adminisztráció idén 310 millió Dollárt kérelmezett a Kongresszustól az egyébként 3,5 milliárd Dolláros pajzssal kapcsolatos kiadások támogatására.

„Az Egyesült Államoknak még nincs megállapodása az európai kormányzatokkal ezen program pontos részleteiről. Ezen körülményeket figyelembe véve a Kongresszus 85 millió Dollárral csökkenti a telepítés támogatását” – áll a Kongresszus november 1-i állásfoglalásában.

A Pentagon szintén még november 1-én arra kérte a Kongresszust, hogy támogassa a programot, egyfajta jelzésként Moszkva számára, hogy Washington igenis komolyan gondolja ezt a rakétapajzsot.

A Pentagon sajtótitkára, Geoff Morrell úgy nyilatkozott, hogy a Kongresszus támogatása jelzésértékű a csehek és a lengyelek számára, akikkel társulni kívánnak, de egyben jelzés Moszkva felé is. Továbbá hozzátette, hogy bárminemű támogatásbeli megvonás veszélybe sodorhatja a telepítést, valamint negatív kihatással lehet mind a leendő partnerekkel, mind a Moszkvával folytatott tárgyalásokra.

A jelenlegi tervek szerint a rakétapajzs európai komponense, mely a lengyelekhez telepített 10 elfogórakétából, valamint a csehekhez telepített radarállomásból állna 2013-ban kerülne aktiválásra. Az építkezések megkezdése egyelőre 2008-ban várható.